Príčina Beethovenovho úmrtia odhalená

Príčina Beethovenovho úmrtia odhalená

Dnes si pripomíname 196 výročie úmrtia fenomenálneho skladateľa Ludwiga van Beethovena a budeme s Radom Tomešom naozaj originálni:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tradičná spomienka to síce nie je ale aspoň nám priblíži veľkého umelca z inej ako hudobnej stránky. Vedci si posvietili na príčinu   veľkých zdravotných problémov, ktoré Ludwiga van Beethovena sužovali. Skladateľ po sebe vedome zanechal veľa fyziologických stôp, najmä vlasy. Veril totiž, že raz sa podarí zistiť prečo ohluchol a prečo tak veľmi chradol. Beethoven napokon zomrel ako 56-ročný. Vedci z prameňov jeho vlasov dokázali vytiahnuť genetické stopy. V štúdii, ktorú publikovali skonštatovali, že  Beethoven mal vrodené riziko ochorenia pečene.  Navyše prekonal hepatitídu B, ktorá mu fatálne poškodila  pečeň. Keď k tomu pridáme Beethovenov alkoholizmus príčina jeho smrti je viac menej jasná - chorá pečeň. Otázka „prečo geniálny hudobný skladateľ ohluchol“ však zostáva stále nezodpovedaná.

Európa je najšťastnejší svetadiel. OSN opäť vydala rebríček World Happiness Report, ktorý vychádza z dát za uplynulé tri roky. Do úvahy sa berie osobné šťastie obyvateľov danej krajiny, ktoré sa zisťujú prieskumami. Ku skóre za „pocit šťastia a spokojnosti“ sa pripočítajú ďalšie, už objektíve,  faktory  akými sú: DPH, úroveň zdravia, slobody, sociálnej podpory a korupcie.  Prvé miesto sa nemení:  už šesť rokov po sebe je najšťastnejšou krajinou sveta Fínsko.  Nasleduje Dánsko, Island, Izrael, Holandsko, Švédsko, Nórsko, Švajčiarsko, Luxembursko a Nový Zéland.  Skokanom roka je Litva, ktorá sa posunula do prvej dvadsiatky z 52 miesta.  Aj Slovensko si polepšilo. Z 35 miesta sme sa dostali na 29.

V Manchestri začali potraviny objednané v supermarkete  rozvážať roboti. 24-tisíc zákazníkov už malo česť s niekoľkými plne autonómnymi robotizovanými kuriérmi. Po meste sa pohybujú rýchlosťou 6 kilometrov za hodinu a tovar donesú zákazníkom až domov. Nikto ich neunáša, nikto ich neokráda a prípadný zlodeji si dobre rozmyslia či „potiahnu“ prevážaný tovar. Roboti majú totiž zabudované kamery – i keď slúžia najmä na to, aby dokázali identifikovať kde sú a či im niečo nestojí v ceste. Okrem toho im pomáhajú rozpoznať autá. Robotickí kuriéri sa tešia veľkej obľube najmä u detí. Na tento typ donášky objednaného tovaru sa zatiaľ špecializuje len jedna veľká sieť predajní a zdá sa, že je len otázkou času, kedy sa pridajú ďalšie. Roboti okrem Manchestru odskúšali aj Leedse a Northamptone.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame