Nové divadlo postavili z príspevkov dobrovoľníkov

Nové divadlo postavili z príspevkov dobrovoľníkov

Francúzski umelci sa rozhodli rehabilitovať burinu. Spravili tak prostredníctvom originálnej výstavy, na ktorú nás vezme Rado Tomeš:

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dotieravé, húževnaté a nevítané – také sú buriny, ktoré sa stali hlavnými hrdinkami výstavy vo fotografickom centre Ile-de-France  v meste Pontault-Combault. Keďže umelecké centrum sa nachádza v bývalej továrni na semená, kurátori sa rozhodli celú výstavu zostaviť len z fotiek buriny. A ide o veľkú oslavu týchto húževnatých rastlín. Z fotografií priam dýcha obdiv k burinám, ktoré vedia  odolať ľudskému snaženiu o ich likvidáciu. Podľa fotografov si človek nemiestne zotročuje prírodu v snahe vytvoriť dokonalé, sterilné  záhrady.  Burina je preto pre umelcov symbol slobody a revolty.

V Španielskej Malorke sa začal hon na majiteľov bytov, ktorí ich prenajímajú v rámci Airbnb, alebo prostredníctvom podobných platforiem. Ich dopady na trh nehnuteľností je extrémny. Bytov je na ostrove málo a nájsť prenájom za primeranú cenu je na Malorke  takmer nemožné.  Na majiteľov nelegálne prenajímaných bytov striehnu inšpektori, ktorí sa vydávajú za turistov – dokonca dostali od zamestnávateľa kreditné karty.    Keďže inšpektori majú pohyblivú pracovnú dobu  nehnuteľnosti tak  môžu kontrolovať večer aj cez víkend. Dovolenkové prenájmy sú pre Malorku  veľký problém - v hlavnom meste Palma sa nedá byt prenajať za menej ako 900 eur mesačne a vzhľadom na priemernú mzdu 1600 eur sú tak podnájmy pre domácich nedostupné.  

V našich podmienkach neuveriteľné, v meste Stone v Spojenom kráľovstve realita. Obyvatelia sa tam vyzbierali na komunitné divadlo. Všetko je na báze dobrovoľnosti, ktorú drží pokope nadšenie domácich pre kultúru.  Divadlo Crown Wharf otvoria v meste Stone s veľkou parádou na jeseň. Stavať začali ešte v roku 2019, pozemok darovala  mestská spoločnosť na výrobu piva, ktorá sponzorovala aj hrubú stavbu divadla.  Takmer 560 tisíc eur dostali divadelníci z vládneho fondu a zvyšných viac ako 300 tisíc eur získali z rôznych príspevkov.  Nikto z dobrovoľníkov nedostane žiadnu výplatu ani odmenu a divadlo bude slúžiť najmä miestnym ľuďom. Prvé konkurzy do nového divadelného súboru budú v máji a v septembri ich už čaká prvá premiéra. Rozhodli sa pre divadelnú adaptáciu oscarového filmu Zamilovaný Shakespeare.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame