Necenzurované správy o vojne na Ukrajine zašifrované vo videohre

Necenzurované správy o vojne na Ukrajine zašifrované vo videohre

Tajomstvo úsmevu Mony Lisy sa asi nikdy nepodarí odhaliť, na jednu vec z obrazu sa možno definitívne prišlo, prezradí nám to Rado Tomeš:

Necenzurované správy o vojne na Ukrajine zašifrované vo videohre Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetci sa zameriavajú na úsmev Mony Lisy ale veľa dohadov bolo aj okolo mosta, ktorý je v pozadí slávneho obrazu. Leaonardo da Vinci dielo umiestnil vo vidieckej krajine a Taliani sa stáročia sporia o to, kde by to mohlo byť. Historik Silvano Vinceti verí, že svojou teóriou ukončí všetky doterajšie spory. Podľa jeho analýzy historických dokumentov, záberov z dronov, samotnej maľby a terénneho výskumu skonštatoval, že na obraze Mony Lisy je etrusko – rímsky most Romito, ktorý sa nachádza v mestečku Laterina v Toskánsku. Most na Leonardovej maľbe má štyri oblúky, rovnako ako Romito. V súčasnosti sa z mosta, ktorý sa tiahol cez rieku Arno, zachovalo len torzo. Miestni obyvatelia sa už tešia ako ho zakonzervujú a potom už privítajú davy zvedavých turistov.

Deň pred korunováciou kráľa Karola III. vyšla pri tejto príležitosti nová kniha o Jamesovi Bondovi. Agent 007 sa v nej postaví bohatému excentrikovi, ktorý sa sám považuje za právoplatného nástupcu Alžbety II. V príbehu si zloduch najme bandu vycvičených žoldnierov aby kráľa pri korunovácii zabili. Kniha má názov „V službách jeho veličenstva“ a jej autorom je Charlie Higson - spisovateľ, ktorý už napísal niekoľko kníh o dobrodružstvách mladého Jamesa Bonda. Pôvodne mal výťažok z predaja knihy ísť na účet kráľovskej charitatívnej organizácie Prince´s Trust. Kráľovskej rodine sa však zápletka príbehu nepozdávala, a tak sa nakoniec rozhodla pri promovaní knihy nespolupracovať.

Rusko na svojom území zakázalo pôsobenie zahraničných nezávislých denníkov a online portálov. Fínske noviny Helsingin Sanomat cenzúru obišli pomocou taktickej streleckej videohry Counter-Strike, ktorá je medzi ruskými hráčmi populárna. Hrá ju až 4 milióny Rusov. Fíni do on line hry zašifrovali informácie o tom, ako vojna v skutočnosti prebieha a čo sa práve na Ukrajine aktuálne deje.

V klasickej strieľačke proti sebe bojujú teroristi a protiteroristické jednotky. Zatiaľ čo sa väčšina zápasov odohráva na oficiálnych úrovniach, hra umožňuje hráčom vytvárať si aj vlastné miesta súbojov. Následne si ich môže ktokoľvek stiahnuť a používať. A práve to využili noviny a do on line hry umiestnili digitálnu pivnicu kde môžu hráči nájsť necenzurované ruskojazyčné správy o invázii Kremľa na Ukrajinu. Steny suterénu sú oblepené fotografiami a novinovými článkami o masakroch v mestách Buča či Irpiň.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Victoria_Regen

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame