Najmenšiu dedinu v Španielsku chce viesť päť žien

Najmenšiu dedinu v Španielsku chce viesť päť žien

Najmenšia dedina v Španielsku má niečo vyše stovky obyvateľov, zato šéfovať jej chce až 5 ľudí. Aj o tejto zaujímavosti nám povie viac Rado Tomeš:

Najmenšiu dedinu v Španielsku chce viesť päť žien Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dedinku Llocnou de la Corona nájdete pri Valencii, má asi 13 tisíc metrov štvorcových, kostol, lekáreň a malý obchodík. Je to najmenšia dedinka v Španielsku s 124-mi obyvateľmi. Volebnú kampaň tu môžete robiť doslova od domu k domu a treba povedať, že dvere sa u domácich nezatvoria. Starostkou chce byť totiž až 5 kandidátok, do obecnej rady sa hlási až 27 ľudí, takže 90 oprávnených voličov má naozaj z čoho vyberať. Voľby budú o týždeň, 28. mája a táto dedinka ilustruje, ako to v Španielsku býva. Z tých kandidátov sú mnohí takzvaní „parašutisti“, čiže ľudia, ktorý s dedinou nemajú vôbec nič spoločné. Hlasy voličov sú však dôležité, pretože sa počítajú pri zostavovaní provinčných rád, ktoré sú obdobou našich vyšších územných celkov.

Manželia z vojvodstva Yorkshire si priniesli domov tri úplne rovnaké deti. Jenny a James Casperovci sú trochu bezradní, svoje jednovaječné trojčatá nevedia poriadne rozoznať ani oni, dievčatá zatiaľ identifikujú rôznymi náramkami. Harper – Gwen, Marwella a Evalynn sa síce narodili 31 marca, ale keďže to bolo o 9 týždňov skôr, z nemocnice ich pustili až teraz. Šaqnca, že sa narodia jednovaječné trojčatá je jedna k 200 miliónom, aby ste to vedeli porovnať, šanca, že vyhráte v Lote je asi jedna k necelým štrnástim miliónom. Rodičia okrem náramkov kúpili rôzne tri postieľky a rôzne stoličky, aby vedeli, ktorá je ktorá.

Medzinárodný filmový festival v Cannes predsa len v utorok otvorili filmom, v ktorom hral hlavnú úlohu americký herec Johnny Depp ako kráľ Ľudovít XV. Film sa volá Jeanne du Barry a je o žene z robotníckeho prostredia, z ktorej urobí kráľ svoju milenku. Viacerí kritici považujú tento film za veľký comeback Johnnyho Deppa, je to jeho prvý veľký film od ostro sledovaného súdneho sporu, v ktorom ho bývalá manželka obvinila z týrania a súd jej napokon nedal za pravdu. Aj tak sa nevyhol ostrým protestom niektorých filmárov, ktorý to označili za škandál, predsa len, hrať hlavnú úlohu v otváracom filme na festivale v Cannes je veľmi prestížna záležitosť. Film však o zlatú palmu nesúťaží. Na festivale má mimo súťaže svoju premiéru aj aktuálny diel série Indiana Jones a aj film Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon s Leonardom di Capriom a Robertom de Nirom v hlavných úlohách.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Bittermuir

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame