K veci: Summit NATO v Madride

K veci: Summit NATO v Madride

Hostia: Andor Šándor (bezpečnostný analytik) a Matúšom Havlíkom (redaktor RTVS; sleduje summit priamo v Madride).

Vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie bude v dohľadnej dobe pravdepodobne realitou. NATO oficiálne prizvalo obe krajiny na summit v Madride, následne musia vstup oboch krajín ešte odobriť národné parlamenty členských krajín. Čo to znamená pre samotnú Alianciu? Prečo sa dlhoročne neutrálne krajiny rozhodli vstúpiť do obranného zoskupenia? Prinútil ich k tomu iba vojnový konflikt u našich východných susedov?

O týchto témach sme sa rozprávali s českým bezpečnostným analytikom Andorom Šándorom a redaktorom RTVS Matúšom Havlíkom, ktorý sleduje summit priamo v Madride.

K veci 29.6.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spain_NATO_Summit503564882671_TASR.jpg

Lídri členských krajín NATO pózujú počas spoločnej fotografie na summite NATO v Madride 29. júna 2022. Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu v Madride rozhodli výrazne posilniť východné krídlo Aliancie. Okrem toho sa dohodli na novej strategickej koncepcii ozbrojených síl, ktorá podľa nich odráža zhoršený vzťah Aliancie s Ruskom. Počas tlačovej konferencie po skončení prvého pracovného zasadnutia to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

220629_K VECI Majo.jpg


Moderuje: Marián Kukelka; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame