K veci: Zjednodušenie podmienok pre ukrajinských lekárov

K veci: Zjednodušenie podmienok pre ukrajinských lekárov

Hostia: Michaela Bauer (zástupkyňa UNICEFu na Slovensku), Elena Prokopová (hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu) a Alona Kurotová (Medzinárodná asociácia lekárov a zdravotníkov na Slovensku).

Až po trinástich mesiacoch vojny prichádza štát s riešením pre ukrajinských lekárov - pediatrov. Doposiaľ bojovali so zdĺhavým procesom, byrokraciou a vysokými poplatkami, najnovšie by mal byť proces ich integrácie do zdravotného systému jednoduchší a rýchlejší. Ministerstvo zdravotníctva vyriešilo aj problém s rozdielom vo vzdelaní - pediatrom s titulom z ukrajinských vysokých škôl totiž chýbajú poznatky napríklad z urgentnej medicíny, neurológie či základov imunológie. S čím sa lekári a pacienti z tretích krajín stretávajú? Koľko z nich by mohlo pomôcť akútnemu nedostatku pediatrov na Slovensku? A je systém skutočne zjednodušený?

Odpovieme v relácii K veci so zástupkyňou UNICEFu na Slovensku Michaelou Bauer, hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elenou Prokopovou a Aľonou Kurotovou z Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku.

K veci 21.03.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


230321_K VECI_Nina.jpg 

Moderuje: Nina Alžbetkinová; Foto: PIXABAY/tungnguyen0905

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame