K veci: Samosprávy zvyšujú poplatky

K veci: Samosprávy zvyšujú poplatky

Hostia: Iveta Ryzá (riaditeľka materskej školy v bratislavskej Karlovej Vsi) a Jozef Božik (primátor Partizánskeho, podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska).

Najskôr o tom mesiace hovorili, potom protestovali, teraz konajú – samosprávy zvyšujú poplatky a okrem miestnych daní či vývozu odpadu sú na rane materské školy. V niektorých poplatky za dieťa stúpli o 100, inde aj o 200%. Nie každá samospráva alebo zriaďovateľ pritom dokáže rodičom zabezpečiť úľavu na druhé alebo tretie dieťa, náklady na jednu osobu v škôlke sa totiž dokážu vyšplhať aj na tisícky eur. Samosprávy však stále bojujú aj s vysokými cenami za energie, mnohé obmedzujú napríklad verejné osvetlenie, zatvárajú plavárne, či miestne úrady. Ako zdražovanie ovplyvňuje fungovanie miest a obcí? Ako to vyzerá v školských zariadeniach? A aké riešenie nepriaznivej situácie obce očakávajú od štátu?

Odpovie riaditeľka materskej školy v Bratislavskej Karlovej Vsi Iveta Ryzá a primátor Partizánskeho, podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

K veci 29.03.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


230329_K VECI_Nina.jpg

Moderuje: Nina Alžbetkinová; Foto: PIXABAY/geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame