Osudy bývalých „čiernych barónov“

Osudy bývalých „čiernych barónov“

Ich zbraňou boli krompáč a lopata

Jeden z priekopníkov skúmania kozmického žiarenia v Československu i na svete. Iný z tých prvých, ktorí u nás programovali. Kňaz, ktorý si splnil svoj sen po 60 rokoch. Stavebný inžinier, ktorý dodnes projektuje. Autor etnografických kníh o Nemšovej. A mnohí ďalší.

Čo ich dnes spája? Všetci z nich prešli v 50. rokoch takzvanými pomocnými technickými prápormi. Vojenskými tábormi nútených prác. V najťažšom období budovania komunistického režimu sa stali formou trestu pre ľudí nepohodlných pre svoj názor, presvedčenie či pôvod, alebo obyčajnú šarvátku s niekým z miestnych komunistov.

„On nikdy nebol vojakom, nieto ešte na vojne, ale ako manžela Gottwaldovej dcéry ho urobili ministrom obrany aj generálom," veselo hovorí kybernetik František Kľuska, jeden z tých, pre ktorých generál s raketovou kariérou kedysi zariadil neodmysliteľné čierne výložky.


„Práve budúci týždeň idem do archívu do Trnavy zistiť, za čo ma tam poslali. Dodnes to neviem," spomína Štefan Kolečáni, kedysi nádejný futbalista, ktorý skončil ako vojak s čiernymi výložkami na stavbách Postoloprtoch.

Redaktorka Soňa Gyarfašová sa vybrala na niekoľko pravidelných stretnutí týchto ľudí. Aj dodnes je história stará viac ako 65 rokov pre nich stále živá. Hoci pre nich zľudovelo pomenovanie „čierni baróni" z pera českého spisovateľa Miloslava Švandrlíka, autora rovnomennej knihy, podľa ktorej vznikol populárny film, ich samých toto pomenovanie veľmi neteší. „To je len taká rozprávka," naznačuje Ladislav Lampert. „Že čierni, to rozumiem podľa tých výložiek. Ale že akísi baróni. Možno preto, že keď sme mali chvíľku voľna, išli sme do kina či do divadla. Ale hovoriť o barónoch, je to neúcta voči tým ľuďom, ktorí v tých ťažkých podmienkach pracovali, mnohí prišli o zdravie alebo zahynuli," spomínal aj kňaz Marián Kolník.

Vypočujte si smutné i veselé spomienky tých, ktorí žili dlhé roky s nálepkou vojakov s čiernymi výložkami o tom, ako táto skutočnosť ovplyvnila ich život.

Osudy bývalých „čiernych barónov“ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Čierni baróni-archív.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová Foto: Konfederácia politických väzňov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame