Osudy Karola Steklého

Osudy Karola Steklého
Skonštruoval repliku Štefánikovho lietadla, počas minulého storočia aj dvoch totalít udržiaval jeho odkaz

Reč je o takmer storočnom Karolovi Steklom

Nedávno sme si pripomínali 102. výročie založenia prvej Československej republiky a v našej dnešnej relácii Vám dnes prinášame príbeh, ktorý je úzko spojený aj s udržiavaním pamiatky a odkazu jedného z jej zakladateľov.

Hrdinu, ktorého Vám v našej relácii predstavíme, delí od stovky necelý rok. Karol Steklý má 99 rokov a je zakladateľom a dnes tiež najstarším členom Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika. K legendárnemu generálovi totiž celý svoj život cíti veľký obdiv.

Príbeh generála Milana Rastislava Štefánika je spojený už s príbehom jeho otca, ktorý bol talianskym legionárom a pomáhal vybojovať prvú republiku.

„Mali sme odložené jeho vyznamenania, ako deti sme sa s nimi hrávali," spomínal s úsmevom. Ako deti chodili aj do legionárskych táborov pre chudobné deti, kde ich už vtedy zoznamovali s osobnosťami, ktoré založili prvú republiku. A jeho oslovila najmä postava Milana Rastislava Štefánika, ako prízvukoval, keď sa s ním rozprávala naša redaktorka Soňa Gyarfašová.

Pre mladého Karola bolo mimoriadnym ocenením, keď neskôr ako mladý chlapec mohol svojou prácou pomôcť pri inštalácii jeho sochy To sa však nakoniec nikdy nestalo.

„Nebola vtedy osadená, došlo k rozbitiu republiky," spomínal.

Neželanými sa stali pre ľudácky režim československé légie aj jeho český pôvod. A mladému Karolovi hrozilo, že bude musieť kvôli českému otcovi opustiť miesto, kde dovtedy žili.

„Prišli časy, keď sa po uliciach kričalo - Česi peši do Prahy. Chceli nás vyhnať, to bolo naozaj zlé," spomínal.

Hoci sa mu nakoniec podarilo zostať, ľudácky režim ho poslal na vojenský výcvik - jeho veliteľom bol Alexander Stanek, brat železného kapitána Jána Staneka. Vtedy nevedel, že už v tom čase je zapojený do povstania.

Čoskoro putoval na východný a neskôr taliansky front. A dostal sa aj na miesta, kde kedysi ako československý legionár pôsobil jeho otec. On počas druhej svetovej vojny na týchto miestach pomohol zasa partizánom.

"Bola to pre mňa otázka ľudskosti," hovoril.

A podarilo sa mu dočkať aj konca vojny. Dodnes mu ho pripomínajú zábery konca fašistického režimu v Taliansku, na ktorých je aj fašistický vodca Mussolini, ako visí.

Vrátil sa domov, kde sa po rokoch stretol so svojim otcom-legionárom. No po Víťaznom februári a nástupe komunistickej moci sa stala opäť legionárska tradícia aj Milan Rastislav Štefánik, ktorého si vážili, neželanými.

„Odstraňovali sa jeho sochy. Veľmi dobre vedeli, že aj Štefánik bol

proti komunistom," hovoril náš hlavný hrdina.

Pán Steklý však stál neskôr pri zrode Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika, napísal o ňom dve knihy a pomohol pri konštrukcii repliky jeho lietadla Caproni, ktoré dnes nájdete na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika. A pred 9 rokmi, vo svojej okrúhle 90-ke si skočil aj padákom.

Ako dnes hovorí, Štefánikov príbeh bol preňho v mnohom inšpiráciou.

"Najmä preto, že sa nebál riskovať. A po každom láde vedel vstať aprekonávať prekážky," hovoril pán Steklý.

Vypočujte si dnes s nami príbeh 99-ročného pána Karola Steklého, ktorý do Osudov pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Premieta tiež príbeh o udržiavaní odkazu a pamiatky nášho generála Milana Rastislava Štefánika

Osudy Karola Steklého Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Karol Steklý-moja foto.jpg

Autorka a foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame