Osudy Jaroslava Faboka – k nedožitej storočnici

Osudy Jaroslava Faboka – k nedožitej storočnici

Osudy Jaroslava Faboka - k nedožitej storočnici

Pripomíname si nedožitých sto rokov jednej z najzaujímavejších osobností 2. a 3.odboja - jeho príbeh zaznie aj v našich Osudoch

Bol to syn československého legionára, prvorepublikový demokrat, Sokol, špión Flóry, povstalec, bojovník proti obom totalitám a jeden z najdlhšie väznených politických väzňov v komunistickom Československu. Jaroslav Fabok.

V uránových baniach a najťažších väzeniach strávil dlhých 16 rokov.

Aká veľká dokáže byť vnútorná sila človeka? To sa nemožno nespýtať pri príbehu bývalého tajomníka povojnovej Demokratickej strany, ktorý bojoval proti obom totalitám 20. storočia.

Ešte pred vypuknutím Slovenského národného povstania sa dostal do kontaktu s demokratickou odbojovou organizáciou Flóra napojenou na Londýn, ktorá posielala správy do Veľkej Británie.

V povstaní bojoval v skupine kapitána Trojana. A po vojne sa rozhodol, že aj on aktívne pomôže pri budovaní lepšieho a spravodlivejšieho sveta.

Lenže krehká povojnová demokracia, nazývaná aj nylónový vek, netrvala dlho.

Po nástupe komunistov ho ako tajomníka Demokratickej strany zavreli a niekoľko mesiacov vyšetrovali.

Keď ho prepustili až do súdu na slobodu, ušiel do americkej okupačnej zóny Nemecka. A tam sa dal do služieb odbojovej organizácie založenej Františkom Bogatajom a ďalšími dôstojníkmi zo západnej armády, ktorí verili, že je možné zvrhnúť aj druhú totalitu.

Do Československa sa mal vybrať znova ako agent-chodec s falošnými dokladmi, ktorý bude pre odbojovú organizáciu získavať správy spoza železnej opony.

Pri prvej ceste s priateľmi ho však chytili a v roku 1949 nasledovali ťažké vyšetrovania a poprava. Jeho dvoch kamarátov popravili, on dostal trest smrti zmenený na doživotie.

Len preto, že pre Jaroslava to bola prvá cesta. V tých najťažších komunistických väzeniach - Leopoldove, na tábore Nikolaj či jáchymovskej likvidačnej Veži smrti - strávil 16 rokov.

Redaktorka Soňa Gyarfašová, ktorá pripravila jeho dokument, ho poznala od roku 2010 a jeho spomienky s ním nahrávala na pokračovanie.

Hovorila s ním aj o jeho autobiograficko-filozofickej knihe, ktorú napísal. Má názov Čo mi dalo väzenie.

Zdroj foto: Rodinný archív Jaroslava Faboka

Osudy Jaroslava Faboka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


20210220_135622.jpg

Autorka: Soňa Gyarfášová; Foto: Rodinný archív Jaroslava Faboka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame