Osudy Jána Paľovského

Osudy Jána Paľovského
Bol autorom povstaleckého šifrovacieho kľúča a kľúčovým rádiotelegrafistom - priamo z poverenia veliteľa povstania Jána Goliana a my Vás opäť pozývame - tentokrát k povstaleckým Osudom.

Hrdina našej najbližšej relácie Ján Paľovský stál kedysi pri zrode nového šifrovacieho kľúča,ktorý sa používal počas celého trvania Slovenského národného povstania.

"Počas povstania som ani raz nevystrelil, mojou zbraňou boli tieto prístroje," hovorí veselo, keď opisuje, ako kedysi šifrovali, niekdajší hrdina povstania.

Na prvý pohľad vôbec nevyzerá, no tento príjemný a elegantný pán oslavuje presne mesiac po výročí Slovenského národného povstania, na konci septembra, krásnych102 rokov.

Človek, ktorého na spoluprácu a odbojom oslovil priamo legendárny Ján Golian, dnes žije nenápadne v paneláku na petržalskom sídlisku.

K rádiotechnike sa dostal ako mladý chlapec ešte na pošte - v čase, keď si tu pre ich skromné pomery si zarábal na svoje štúdia.
No a onedlho ho režim Slovenského štátu poslal z pošty k rádiorote, kde ich cvičili aj nemeckí dôstojníci. S úsmevom potom spomínal že všetko, čo sa naučil, mohli neskôr použiť proti nim.

Podobne ako iní pociťoval vnímal krivdy, ktoré sa v tom čase diali a všetko si uvedomil s ešte väčšou silou, keď ho poslali na východný front. Práve tam videl celkom zblízka a dôverne, aká je pravá tvár vojny.

Už krátko po svojom návrate z frontu sa potom náš dnešný hrdina a rozprávač Ján Paľovský dostal do odboja.

V tom čase si ho ako výborného rádiotelegrafistu totiž vyhliadol major Jozef Marko.

"Pán poručík, počul som, že ste výborný odborník na rádiotechniku," oslovil ho vtedajší major, neskorší generál Jozef Marko. Ten sa dopočul o jeho postojoch aj pomoci odboju na východnom fronte. Sprostredkoval nakoniec aj stretnutie ničnetušiaceho Jána s podplukovníkom Jánom Golianom.

"Pán kolega," oslovil ho a on nerozumel, ako familiárne mu hovorí taká vysoká šarža. Písal sa jún 1944. A práve vtedy sa Ján Paľovský dozvedel aj o tom, čo sa chystá.

V povstaní sa stal Ján Paľovský kľúčovým rádiotelegrafistom. A šifrovacím kľúčom, ktorý pomáhal zostaviť, nacistických nepriateľov celkom pokorili.
Po celý čas povstania nedokázali jeho šifry prelomiť.

"Celé povstanie, to bolo predovšetkým veľké gesto. Ideály proti presile," dodáva.
Dodnes myslí na smutný osud Jána Goliana, ktorého stopa sa stráca v nacistickom koncentračnom tábore Flossenburg.

Pamätá si ho ako sympatického, večne usmiatého človeka.

No a spomína si aj na Jozefa Marka a jeho českú manželku, ktorí ho párkrát pozvali ako hosťa za spoločný stôl. Marko sa konca vojny dočkal, ale peklo zo života mu spravili komunisti.

"Zamerali sa na všetkých tých organizátorov povstania. Ja som mal šťastie, že som bol iba obyčajný vojak. " Celý život som potom strávil na pošte," dodáva, keď listuje starými fotografiami.

No náš dnešný hrdina žil už v tom čase pre svoju rodinu a poštu, kde strávil dlhých 63 rokov, no v myšlienkach sa často vracia späť.
Chvíľky rozhovoru prerušujú dlhé úseky ticha, keď sa zamyslí a znova vracia späť.

"My, ktorí sme tú vojnu prežili, si vážime každý jeden deň," lúči s nami Ján Paľovský, ročník narodenia 1919. Jeho rozprávanie zaznamenala redaktorka Soňa Gyarfašová.

Vypočujte si s nami príbeh človeka, ktorý pomáhal zostaviť šifrovací kľúč v Slovenskom národnom povstaní, kľúčového rádiotelegrafistu z poverenia veliteľa Jána Goliana, ale ako o sebe hovorí - aj poštára telom a dušou -dnes už takmer 102-ročného Jána Paľovského.
Jeho príbeh je tiež príbehom o optimizme,ktorý pomáha človeku prekonávať aj tie najťažšie prekážky.

Osudy Jána Paľavského Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


239062047_6010893278985523_7027208626347643531_n.jpg

Galéria

237469121_6010893738985477_300604349619958074_n.jpg 238371404_6010893518985499_4724558781891524710_n.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Archív Jána Paľovského

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame