Osudy Edity Grosmanovej - spomienka pri 80.výročí deportácii

Osudy Edity Grosmanovej - spomienka pri 80.výročí deportácii

Našu najbližšiu nedeľnú reláciu venujeme tragickému 80.výročiu začiatku deportácii židovskej komunity zo Slovenska, ktoré si pripomíname na konci marca.

Prvý transport odchádzal už 25.marca 1942 z Popradu a bola v ňom tisícka mladých dievčat. Medzi nimi aj sestry Edita a Lea Friedmannové z Humenného.

O tom, že by sa so sestrou Elou vzopreli osudu a snažili sa pred transportom ujsť, vôbec neuvažovali.

"My sme si naozaj mysleli, že ideme na práce. A okrem toho aj po všetkých tých udalostiach, keď bol človek pokorený až pod ľudskú dôstojnosť, sme boli poslušní zákonu. Otec nám povedal, je to strašne zlý zákon, ale je to zákon," spomínala Edita na okamihy, ktoré si jej otec nikdy nevedel odpustiť.

Krátko po tom, ako prišli do Osvienčimu, spustili nacisti plynové komory. Ona v ťažkých podmienkach, tvrdej práci, každodenných selekciách prežila len zázrakom. Jej sestru Leu, ktorá ochorela, zavraždili nacisti v plynovej komore.

Krehká Edita prežila prvý transport, tri roky v Osvienčime aj hrozný pochod smrti, kde nacisti všetkých, ktorí nevládali, strieľali.

"Aj po tých rokoch zostávajú živé tie pocity, ešte aj dnes cítim pocit viny, že tie milióny ľudí tam zomreli a ja som prežila. Ale vždy si poviem, že musel niekto prežiť, lebo keby sa ľudia nevrátili z lágrov, svet by sa nikdy nedozvedel o tom, čo sa dialo, nikdy," spomínala Edita Grosmanová.

Život píše ale niekedy zvláštne príbehy a prinesie novú silu aj vtedy, keď to človek čaká asi najmenej - práve v deň, keď sa vrátila domov z Osvienčimu, stretla Edita človeka, ktorý sa stal jej budúcim manželom. Aj on počas vojny všetkých blízkych stratil...

Bol to Ladislav Grosman, autor literárnej predlohy k oskarovému filmu Obchod na Korze. Aj po tých rokoch hovorila o ňom s obrovskou láskou.

Edita Grosmannová dnes už medzi nami nie je, dožila sa 96.rokov. No zostalo jej silné svedectvo.

My si ho pripomenieme pri blížiacom sa tragickom 80.výročí deportácii zo Slovenska.

Mnohé z toho, čo Edita hovorila modeátorke Soni Gyarfašovej, je aktuálne aj dnes. Aj po tých rokoch sa zamýšľala, kde sa kedysi v ľuďoch vzala tá strašná nenávisť - ako človek dokázal ublížiť inému človeku.


Osudy Edity Grosmanovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Edita Grosmanová.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame