Osudy Márie a Leopolda Šidovcov

Osudy Márie a Leopolda Šidovcov

Po politickom väzení ich spojila láska

Keď sa hrdinovia našej najbližšej relácie Leopold Šida a Mária Almássyová spolu v roku 1960 po prvýkrát náhodne stretli a uvideli, bola to pravdepodobne láska na prvý pohľad.

"Keď som prišla domov povedala som, že som stretla svojho budúceho manžela," spomína pani Mária, ktorá je zároveň rozprávačkou ich spoločného príbehu.

Oboch v tom čase už spájali nielen podobné pocity a láska, ktorá sa medzi nimi rozhorela.

No spájali ich tiež životné osudy.

Obaja mali za sebou ako politickí väzni tie najhoršie výsluchy a väznenia z obdobia 50.rokov.

Proti režimu, ktorý okamžite po svojom nástupe začal s politickými popravami a zatváraním ľudí bez dôvodu, sa rozhodol kedysi mladý vysokoškolák a učiteľ Leopold Šida bojovať.

Spolu s priateľmi z Ružomberka, rovnako mladými chlapcami, založili odbojovú skupinu Za slobodné Československo. Vyrábali letáky, no tiež zhromažďovali zbrane a snažili sa spojiť aj so zahraničím. Verili, že tak ako prvú, je možné zvhnúť aj tú druhú, komunistickú totalitu.

Všetko sa však prezradilo.

Písal sa rok 1952, keď sa konal s členmi skupiny Za slobodné Československo veľký proces a hlavným aktérom hrozila poprava. Keďže bol však Leopold v čase založenia odbojovej skupiny neplnoletý, vymerali mu 25 rokov.

No oni s Máriou sa vtedy ešte nepoznali.

Aj Máriina rodina robila v očiach režimu vtedy zakázanú činnosť. Pomáhali už počas vojny, keď skrývali svojho židovského priateľa Alfréda Wixa. A pomáhať neprestali ani po nástupe komunistov.

Päť rokov skrývali doma utýraného kňaza Jána Hutyru, ktorý ušiel z komunistického väzenia. No nakoniec sa všetko prezradilo.

Mladú Máriu, ktorá snívala o tom, že bude lekárkou, zatkli krátko po maturite.

V hrozných podmienkach strávili mesiace na samotke, kde ju komunistickí vyšetrovatelia lámali a z iných ciel počula výkriky ľudí, ktorých už celkom zničili.

"Hovorili mi, že sa ma doma zriekli. Že ak podpíšem ich protokoly, môžem študovať medicínu v Moskve," spomínala Mária na ich taktiku. Aj na to, ako jej povedal jedného dňa vyšetrovateľ Kožík:

"Taká pekná mladá žena a zbytočne márni čas. Mohli by ste sa vydať za nejakého príslušníka.

Na cele však stretla ľudí, ktorí ju aj v tom najťažšom podporili - jednou z nich bola ešte prvorepubliková demokratka Jarmila, kamarátka pani Benešovej, ktorá ani na chladných celách nestrácala nádej.

"Blízko Ruzyne je letisko. Vždy večer, keď sme počuli lietadlá, Jarmila sa modlila - panebože, nech sa to tu celé pokazí a prídu Američania...Marunko, už idú....Vykríkla občas nadšene. Predstavovala si to tak romanticky, že nás prídu oslobodiť," spomínala Mária. Faktom však bolo len odsúdenie, mladej Márii vymerali jeden a pol roka.

Keď tu Mária takmer prišla o život, presunuli ju z Ruzyne do Želiezoviec, väzenia, kde pre zlý posudok skončila na oddelení medzi kriminálničkami.

"Dali ma medzi prostitútky a vražedkyne. A tie ma volali 'jeptiško'. Potom sme však všetky ochoreli a ja som sa o ne starala, tak trošku zmäkli," spomínala.

Len krátko po prepustení sa stretla s Leopoldom, ktorý vyšiel von na všeobecnú amnestiu a zvyšnú cestu už kráčali vedľa seba. Pre dvoch politických väzňov to v čase komunistického režimu nebolo vôbec jednoduché.

Bývalý učiteľ a nádejná lekárka pracovali len na robotníckych pozíciach. "Raz vyhadzovali jeho, raz mňa," spomínala Mária.

Komunistický režim ich sledoval a chcel istý čas dokonca vyštvať z krajiny, pretože nezmenili svoje presvedčenie.

"Poldík vždy hovoril. Prečo by som odchádzal? Nech odídu Rusi."

Pani Máriu navštívila moderátorka relácie Soňa Gyarfašová v Ružomberku v jej rodičovskom dome, ktorý dýchal históriou. A vyžaroval z nej vnútorný pokoj.

Aj po rokoch hovorí, že aj v tom najťažšom si boli s manželom Leopoldom vždy oporou.

"On bol pre mňa najväčší dar."

Vypočujte si s nami životný príbeh manželov Márie a Leopolda Šidovcov v rozprávaní pani Márie, ktorý hovorí nielen o láske, ale aj o nádeji.

V deň vysielania sa konal aj pravidelný Memoriál Leopolda Šidu, ktorý bol neskôr vynikajúcim organistom - a pripomínať má jeho dielo aj životný príbeh.

Osudy Márie a Leopolda Šidovcov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šidová2.jpg

Zdroj foto: Rodinný archív Márie Šidovej

Galéria

Šidová2.jpg Šidová1.jpg Šidová3.jpg Šidová4.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: archív Márie Šidovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame