Osudy signatárov Charty 77 zo Slovenska

Osudy signatárov Charty 77 zo Slovenska

Osudy signatárov Charty 77 zo Slovenska

O podpise, ktorý im zmenil život

V našej relácii Vám tentokrát prinášame mozaiku osudov ľudí, ktorí kedysi podpísali Chartu 77.

Tá bola v čase normalizačného režimu najhlasnejšou obhajobou ľudských práv a práve tento rok si pripomíname 45 rokov od jej vzniku.

Od januára 1977 až do novembra 1989 podpísalo Chartu 77 napriek hroziacemu prenasledovaniu a šikane zo strany komunistického režimu 1883 ľudí, no podľa historikov iba niečo vyše štyri desiatky z nich boli zo Slovenska.

A tak sa dokument, ktorý sa často interpretuje ako záležitosť pražskej kaviarne, dostal napríklad aj do považských strojární alebo na košické sídlisko.

Kto boli teda signatári Charty 77 zo Slovenska, prečo ju vlastne podpísali a ako im tento podpis v čase komunistického režimu vlastne zmenil život?

Medzi prvých signatárov Charty 77 zo Slovenska patrili aj dvaja mladí kňazi, kamaráti Robert Gombík a Marián Zajíček –no a dnes už je medzi nami iba Marián, ktorý mal v čase podpisu 26 rokov. Keď sa dozvedeli o Charte 77 z rádia Slobodná Európa, nasadli do auta a vybrali sa priamo do Prahy – z televíznych novín totiž poznali adresu jedného z jej tvorcov - ľavicového spisovateľa Pavla Kohouta.

Krátko po jej vzniku, ešte v roku 1977 podpísal Chartu aj Martin Beck Matuštík, ktorý dnes pôsobí ako profesor filozofie v americkej Arizone. V čase svojho podpisu to bol ešte len čerstvý vysokoškolák a nikoho z disentu osobne nepoznal.

Vyrovnaniu sa s našou minulosťou, ale aj ekologickým témam a vzťahom jedného človeka k druhému sa venuje vo svojej tvorbe aj Kyra Matuštík, ktorá je nielen originálnou výtvarníčkou, ktorá dlhé roky tvorila aj vo Švédsku, ale predovšetkým jednou zo žien Charty 77.

Človek, ktorého si predstavíme v ďalšom príbehu, pôsobí už na prvý pohľad ako skutočný rebel. Signatár Charty 77 Tibor Novotka sa nebál ísť už ako mladý chlapec hlavou proti múru.

Hoci k základným inštrukciám pri podpisovaní Charty 77 patrilo, že manželia by ju nemali podpísať nikdy spolu, aby neskončili vo väzení obaja, na Slovensku máme pár príkladov, kde toto pravidlo neplatí. Spoločne podpísali Chartu 77 aj manželia Komárovci z Košíc – Vladimír pracoval v tom čase ako psychiater, Mária bola zasa novinárka.

Človek, ktorého si predstavíme v našom poslednom príbehu, sa celý život venuje téme spravodlivosti – Miroslav Lehký bol nielen signatárom, ale zároveň jedným z hovorcov Charty 77.

Vypočujte si s nami príbehy signatárov Charty 77 zo Slovenska - Mariana Zajíčka, Martina Becka Matuštíka, Kyry Matuštík, Miroslava Lehkého, Tibora Novotku a manželov Márie a Vladimíra Komárovcov.

Budú hovoriť aj tom, ako sa na to všetko dívajú po 45 rokoch.

V Osudoch, ktoré písalo 20.storočie so Soňou Gyarfašovou a Pavlom Prelovským na Rádiu Slovensko

Osudy signatárov Charty 77 zo Slovenska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


20221127_233045.jpg

Foto: Archív respondentov

Autorka: Soňa Gyarfašová, Foto: Archív respondentov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame