S liptovskými jaskyniarmi pri jaskyniach

S liptovskými jaskyniarmi pri jaskyniach

Prečo sú jaskyne dôležité? Nielenže ukrývajú krásu, ale aj množstvo odpovedí pre paleontológov, klimatológov a množstvo otázok pre nás všetkých, pretože znečistenie sa dostáva aj do podzemia a ohrozuje krehký svet. Na to všetko má upozorniť rok 2021 - Medzinárodný rok jaskýň a krasu, ktorý vyhlásila Medzinárodná speleologická únia s podporou medzinárodného spoločenstva vrátane UNESCO. Tentoraz vás však nezoberieme do niektorej zo známych jaskýň; priblížime vám, ako ich objavujú speleológovia. Vybrala som sa s nimi k bralu, na ktorom stojí hrad v Liptovskom Hrádku. Jaskyniari tam začali skúmať podzemie asi pred troma rokmi, ale ako hovorí Peter Holúbek, ľudia o tejto jaskyni vedeli už dávno:

Jaskyňa / hrad Liptovký Hrádok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak budete schádzať do Kráľovej Lehoty v smere od Hýb, tak po pravej strane budete mať zárez starej Považskej lesnej železničky. Už dávno nefunguje a zárez si všimne málokto. Ale práve tam sa nachádza viacero dier do zeme: výzva pre jaskyniarov. Kým sa Michal Vrbičan a Peter Holúbek chystali dovnútra, Peter podotkol, že tieto jaskyne majú riečny pôvod, ale nie každú jaskyňu vymodelovala voda:

Jaskyňa - Kráľova Lehota Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem Medzinárodného roka jaskýň a krasu si jaskyniari na Slovensku v tomto roku pripomínajú dve významné výročia: Začiatkom roka to bola storočnica vydávania časopisu Krásy Slovenska, ktorý od začiatku propagoval aj jaskyniarstvo. A v lete to bude storočnica od objavenia Demänovskej jaskyne Slobody.

Texty k foto (Autor Ján Vajs, len snímka č. 1 Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 - Jaskyniari objavujú jaskyňu pod bralom, na ktorom stojí hrad v Liptovskom Hrádku.

Snímka 2 - Sme pri vjazde do Kráľovej Lehoty, zľava Peter Holúbek a Michal Vrbičan. V stromoch za nami je zárez bývalej Považskej lesnej železnice.

Snímky 3-4 - Peter Holúbek a Michal Vrbičan najprv čistia vstup do jaskyne.

Snímka 5 - Michal Vrbičan pri rozhovore pre Rádiovíkend.

Snímka 6 - Peter Holúbek pri vyliezaní z jaskyne podáva kus umelej hmoty: „Spýtajte sa uja Miša, čo to je!"

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG
Autor a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame