Pohybom si ma nájdi (Čingov - Smižianska Maša)

Pohybom si ma nájdi (Čingov - Smižianska Maša)
Najprv som mala z toho zmätok, ale na konci som si povedala: „Super, vyskúšala by som si to znovu." Teda - hľadať kontroly podľa mapy, podľa ktorej behajú orientační bežci. Nie je to klasická turistická mapa, treba ju vedieť čítať. Vyskúšať si to môže každý; pred rokom počas prvej vlny koronapandémie pripravil Klub orientačného behu Čingov zo Spišskej Novej Vsi trasu pre záujemcov: v teréne sa objavili zalaminované kartičky, na webovej stránke mapa s umiestnením kontrol a tabuľka, do ktorej treba na kontrolách, označených číslom, postupne zapisovať písmená, až vznikne heslo. Každý mesiac iná trasa, iná lokalita. Teraz v apríli sa trasa začína nad Smižanmi v časti Maša pri vodárni. Tam sme sa stretli s orientačnou bežkyňou Evou Farkašovou a jej kamarátmi Števkou a Rasťom. Najprv sme sa pozreli na mapu a farby, ktoré pri orientácii pomôžu.

Orientačný beh - Čingov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nadšenci z Klubu orientačného behu zo Spišskej Novej Vsi sa tešia, že ľudia si na ich aktivitu zvykli. Kým pred rokom im v prvých mesiacoch poslalo mailom vylúštené heslo približne 20 ľudí, teraz v marci, keď sa po zime znovu rozbehli, už udeľovali vyše 100 diplomov.

Aktivita sa volá „Pohybom si ma nájdi". Keď sa na začiatku trasy dobre pozriete na mapu a porozmýšľate, v akom poradí budete kontroly hľadať, zistíte, že ide o okruh. Má 4 kilometre.

Orientačný beh - Čingov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak nech sa páči: do terénu a hľadať kontrolné zastávky a zapisovať písmenká a skladať heslo. Keď sa uvoľnia opatrenia, môžu to vyskúšať aj záujemcovia z iných okresov. Na webovej stránke Klubu orientačného behu Čingov Spišská Nová Ves http://kobcingov.sk/pohybom-si-ma-najdi/ nájdete vždy aktuálne pokyny. Už teraz je tam rozpis, v ktorých lokalitách bude trasa v ďalších mesiacoch.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Aprílová trasa orientačnej aktivity „Pohybom si ma nájdi" sa začína na malom parkovisku nad Smižanmi v časti Maša pri vodárni. Hneď na parkovisku je informačná tabuľa, takže si môžete vybrať aj iné trasy na prechádzku.

Snímka 2 - Orientačná trasa vás najprv vedie po chodníku, no o chvíľu treba z neho odbočiť doprava.

Snímka 3 - Podľa mapy sa máme dostať na tento nevýrazný plochý vrchol kopčeka a potom by sme mali vľavo uvidieť objekt, na ktorom je priviazaná ďalšia kontrolná kartička.

Snímka 4 - Števka a Rasťo študujú mapu, ako pôjdeme ďalej. V pozadí Vysoké Tatry.

Snímky 5-6 - Výhľady od kríža smerom k Levoči (č.5) a na Spišskú Novú Ves (č.6).

Snímka 7 - Naspodku kríža je špagátom priviazaná kontrolná kartička, ale aby nepôsobila rušivo, je na zadnej strane.

Snímka 8 - Kontrolná kartička, ktorú sme našli na osamelo stojacom strome na lúke.

Snímka 9 - Z lesa vychádzame na lúku, kde máme hľadať kameň. Je nenápadný a v hnedej tráve trochu zaniká.

Snímka 10 - Evka Farkašová pri kameni na lúke vpisuje do tabuľky pod mapou písmeno z kontrolnej kartičky.

Snímky 11-12 - Hornád pri Zelenej lávke. Cez most sa dostaneme na druhú stranu.

Snímka 13 - Takto vyzerá mapa pre orientačnú aktivitu „Pohybom si ma nájdi".

Galéria

Snimka 1.jpg Snimka 2.jpg Snimka 3.jpg Snimka 4.jpg Snimka 5.jpg Snimka 6.jpg Snimka 7.jpg Snimka 8.jpg Snimka 9.jpg Snimka 10.jpg Snimka 11.jpg Snimka 12.jpg Snimka 13.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame