Rádiovíkend 1. 5. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 1. 5. 2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Prosíme, sledujte aktuálne protipandemické opatrenia.

1.5.2021

Od soboty 1.5. sa znovu môžeme vybrať na výlet na Fiľakovský hrad. Nájdete tam aj novinky, napríklad fotopanely, pri ktorých si možno urobiť peknú snímku. Novinkou sú aj drevené spoločenské hry: prvú (Le Passe-Trappe) môžete vyskúšať už 1.5., druhá pribudne v nasledujúcich dňoch.

1.-2.5.2021

Magnezitárska 60-tka je tradičný turistický pochod, ale tento rok v netradičnej forme - individuálne. Vybrať si môžete z piatich trás, najkratšia má 25 kilometrov a vedie z Gelnice do Zlatej Idky. Najdlhšia 60-kilometrová trasa sa začína v Krompachoch a končí sa na Hornom Bankove. Trasy treba zvládnuť cez víkend 1.-2.5. Žiadna prezentácia nie je, no po túre nezabudnite poslať organizátorom mail (turistakuko@netkosice.sk), účastnícky list vám pošlú elektronicky. Viac info na www.magnezitferona.info; www.horami.sk.

8.5.2021

Častovská 50-tka má dlhú tradíciu, na sobotu 8.5. pripravujú organizátori už 43. ročník. Nebude žiadny hromadný štart a turisti prejdú trasy individuálne. K dispozícii sú tradičné trasy od 12 do 50 kilometrov. Štart je na hrade Červený Kameň tak, aby boli zabezpečené všetky aktuálne protipandemické opatrenia. Prezentácia sa začína o 6,00 hod., na trasu musia skoro vyraziť najmä tí, ktorí si vyberú 50 km trasu.

- Do 31.10.2021

Cyklisti na Liptove už mesiac jazdia na vrcholy Vrchárskej koruny liptovskej. Medzi 20-tkou vrcholov je aj Krížna a horná nádrž prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh. Tohtoročnou novinkou je napríklad Jelie nad Bodicami, Malinô (vrchol lyžiarskeho svahu Malinô Brdo) alebo lokalita Pod Holým vrchom (pod Barancom). Pre detských vrchárov vymysleli ako novinku napr. vodnú nádrž Lacková (na trase z Čierneho Váhu do sedla Priehyba) a tiež vodný tajch v Úzkej doline (pod rázcestím Račkovej a Jamnickej doliny). 20-tku vrcholov Vrchárskej koruny liptovskej treba zvládnuť do konca októbra. Ale aj ak by sa vám to nepodarilo, tak na webovej stránke tohto dlhodobého podujatia určite nájdete dobré tipy na cyklovýlety na Liptove.

Máj 2021

Možno si pamätáte, že v Rádiovíkende sme vám predstavili aktivitu v prírode pre všetkých, ktorú vymysleli nadšenci zo Spišskej Novej Vsi. Inšpirovali Košičanov, ktorí práve od soboty 1.5. pripravili nové trasy vo svojom meste a okolí. Klub orientačného behu ATU Košice vás teda pozýva na Hradovú pri Košiciach, kde sú vyznačená kontroly v okolí vyhliadkovej veže. Nadšenci si najprv musia stiahnuť z Facebookovej stránky „Pohybom si ma nájdi Košice" mapu, kde sú vyznačené kontroly. V teréne potom budete podľa mapy hľadať kontroly s kódmi, z ktorých zostavíte heslo. Ak ho pošlete organizátorom, odmenia vás diplomom. V máji pripravili trasu s mapou a kontrolami aj na Kuzmányho sídlisku.

Kedykoľvek

Cyklisti v okolí Košíc sa môžu zastaviť pri nových odpočívadlách. Nájdu na nich nabíjačku na elektrobicykle i na mobily. A tiež základné nástroje na opravu bicykla. Kryté odpočívadla pribudli neďaleko Nižnej Myšle, Skároša a Trstenej pri Hornáde.

Kto chce vedieť viac o prírode, môže zájsť v Tatranskej Lomnici do Múzea Tanapu. Po dlhom čase, keď bolo múzeum zatvorené, nájdu návštevníci v expozícii novinky. Jednou z nich je scéna útoku rysa na kamzicu. Zhodou okolností obe zvieratá uhynuli v rovnakom roku a dostali sa do Múzea Tanapu. Preparátor Milan Kornajčík na scéne pracoval so svojim poľským kolegom Krzysztofom Gąsienicom Makowskim a jeho asistentom, snažili sa výjav zachytiť čo najvernejšie. Múzeum Tanapu v Tatranskej Lomnici je otvorené každý deň. Neďaleká Botanická záhrada je po dlhej zime zatiaľ zatvorená, jej sprístupnenie pripravujú na 14.5.2021.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame