Rádiovíkend 15. 5. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 15. 5. 2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Prosíme, sledujte aktuálne protipandemické opatrenia.

15.5.2021

V sobotu 15.5. je Noc múzeí a galérií, podvečer sa môžete vybrať aj do múzeí pod holým nebom: V skanzene vo Vychylovke na Kysuciach vás prevezú na Historickej lesnej úvraťovej železnici, pripravili aj individuálne prehliadky. Komentovaný program vám ponúknu napríklad aj v skanzene v Humennom.

Noc múzeí a galérií využijú v sobotu o 19,30 hod. v Banskej Bystrici na spustenie fontány v centre. Pripravený je aj odborný výklad.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene sa tiež zapája do Noci múzeí a galérií. Na programe sú individuálne prehliadky múzea, vrátane programu pre rodiny s deťmi. Expozície si možno pozrieť aj pri svetle sviec a historických svietidiel. Program možno absolvovať aj virtuálne - na webovej stránke a youtube kanáli múzea. Program sa začína o 15,00 hod.

16.5.2021

V nedeľu 16.5. sa záujemcovia pri dodržaní protipandemických opatrení poprechádzajú po centre Banskej Bystrice so sprievodcom. Ten im porozpráva o histórii vežových domov. Začiatok je o 14,00 hod. pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP.

Turisti zo Strážskeho sa v nedeľu 16.5. chystajú na Sninský kameň. Stretnú sa ráno o 7,45 hod. na parkovisku pri Tescu, samotnú túru začnú na parkovisku pri Morskom oku. Odtiaľ sa po modrej a červenej značke dostanú až do výšky 1005 metrov, teda na Sninský kameň.

- Do 29.5.2021

Barlatón je podujatie na Liptove, ktoré pred rokmi začali dvaja kamaráti na barlách. 7. ročník však (podobne ako vlani) nie je so spoločným štartom. Ide o virtuálny beh, ktorý si možno odbehnúť v reálnom teréne kdekoľvek na svete. A tiež odbicyklovať alebo odkráčať. Organizátori neurčili dĺžku trasy. Pohyb treba stihnúť do 29. mája. V ten deň organizátori spolu so zakladateľmi podujatia v malej skupinke prejdú tradičnú trasu: Z Okoličného (časť Liptovského Mikuláša) smerom do Liptovského Hrádku na Borovú Sihoť, budú teda kopírovať breh Váhu. Propozície a aj cieľ, kde poputuje štartovné tohto charitatívneho podujatia, nájdete na stránke www.knl.sk.

Kedykoľvek

Po zimnej prestávke je už (od 14.5.2021) otvorená botanická záhrada v Tatranskej Lomnici. Oficiálne - Expozícia tatranskej prírody, ktorá je súčasťou Múzea TANAPu. V záhrade nájdete množstvo jarných kvetov, ktoré kvitnú len vysoko v horách. Rozkvitla už napríklad Skalokráska pyrenejská i horec Clusiov. Novinkou v záhrade je nadživotná drevená socha mloka, hmyzí domček a lavičky s operadlami, ktoré ocenia najmä seniori.

Trnavu už znovu môžeme spoznávať aj so sprievodcom, zatiaľ len v 5-členných skupinkách. Na výber je 5 tém, dve témy sú určené špeciálne pre rodiny s deťmi. Termín na prehliadku Trnavy so sprievodcom si treba rezervovať vopred.

Dostať sa z Banskej Bystrice na Kráľovu studňu vo Veľkej Fatre alebo s bicyklom do zaujímavých lokalít je od soboty 15.5. jednoduchšie. Cez víkendy a sviatky znovu premáva Tourbus a Cyklobus. Cyklisti sa tak ľahko dostanú na Donovaly, na Kyslinky pod Poľanou, na Malý Šturec či Šachtičky. Cyklobus z Banskej Bystrice bude prvú sezónu premávať aj do obce Strelníky.

Autorka: Silvia Hoffmannová; Foto: PIXABAY/Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame