Na Šimonke v Slanských vrchoch

Na Šimonke v Slanských vrchoch
Slanské vrchy sú pohorím sopečného pôvodu a tiahnu sa od Prešova po hranice s Maďarskom. Tri z kopcov Slanských vrchov presahujú nadmorskú výšku tisíc metrov. Na najvyšší kopec, na Šimonku, nás zoberú nadšenci z Klubu slovenských turistov ZVL Prešov so šéfom Františkom Bednárom. Začať možno napríklad v lokalite Laš, kde sa dá dostať autom. Odtiaľ sa pustíte po červenej značke. Nás na nej sprevádzalo počasie jedna báseň: trikrát na nás cupkal ľadovec a pomedzi to svietilo slnko.

Na Šimonke v Slanských vrchoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zo sedla Grimov laz sme sa po žltej značke pustili do stúpania na Šimonku. Vo chvíli, keď som znovu začala nahrávať, sme to už mali na dohodenie kameňom:

Na Šimonke v Slanských vrchoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trasa z lokality Laš po červenej značke, potom výstup po žltej na Šimonku a späť, a po zelenej dole do lokality Temný les, to je necelých 11 kilometrov a keby ste kráčali bez zastávok, tak to trvá bezmála 3,5 hodiny. Smerom hore vás čaká prevýšenie niečo cez 500 metrov.

Texty k foto (Autor: František Bednár - snímka č.2, ostatné Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Sme na červenej turistickej značke a smerujeme z lokality Laš do sedla Grimov laz, odkiaľ nás žltá povedie na Šimonku.

Snímka 2 - Takýto ľadovec sme v ten deň zažili trikrát.

Snímka 3 - Modrá obloha a čierňava, ktorá priniesla ďalšie ľadové krúpy.

Snímka 4 - Prístrešok na Grimovom laze niekomu prekážalL.

Snímka 5 - Na Grimovom laze.

Snímka 6 - Strážca sedla Grimov laz.

Snímka 7 - Výstup z Grimovho lazu na Šimonku lemovali „veternicové polia".

Snímka 8 - .... už len pár krokov a sme na Šimonke.

Snímka 9 - Na Šimonke s turistami z KST ZVL Prešov.

Snímky 10-11 - Výhľady zo Šimonky, najvyššieho kopca Slanských vrchov.

Snímka 12 - František Bednár práve zdolal drevenú preliezku. To sme už schádzali po zelenej značke do lokality Temný les. Polom v tomto mieste už odstraňujú, preto rátajte s rozblatenou cestou, najmä za dažďa.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.JPG Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg IMG_20210531_144802.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame