Túry k vysielačom: Kotník v Levočských vrchoch

Túry k vysielačom: Kotník v Levočských vrchoch

V rámci letného Rádiovíkendového seriálu vás pozývame na túru zo Starej Ľubovne k vysielaču na kopci Kotník. Sprevádzať nás budú domáci z Klubu slovenských turistov Stará Ľubovňa pod vedením Jána Barnovského. Veľká časť trasy vedie lesom, čo v letných horúčavách padne vhod. Cestou je čas na rozprávanie, napríklad aj o tom, ako sa chlapec stane turistom ešte za školských čias:

Vysielač Kotník 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vysielač Kotník a rovnomenný kopec nájdete v severnej časti Levočských vrchov. Zo Starej Ľubovne tam vedie červená značka, zo železničnej stanice trvá túra 3 hodiny, no skrátite si ju, ak sa na značku napojíte pri cintoríne. Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Keď sme ju absolvovali s nadšencami z Klubu slovenských turistov Stará Ľubovňa, pri vysielači nás čakali pracovníci Towercomu; firmy, ktorá sa o vysielače stará. Dnes zariadenie funguje na diaľkové ovládanie, no nebolo to tak vždy. Dušan Zakuťanský a Ivan Mareta si pamätajú časy, keď sa na vysielače chodilo na týždňovky:

Vysielač Kotník 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od vysielača Kotník sa späť do Starej Ľubovne dostanete tak, ako sme prišli, teda po červenej značke. Alebo môžete v Hniezdnianskom sedle odbočiť na žltú, zísť do obce Forbasy, potom do Hniezdneho a po cyklotrase sa vrátiť do Starej Ľubovne.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Z lokality Úboč je to na Kotník už len 1,5 hodiny.

Snímky 2-3 - Ešte posledný pohľad na okolité kopce...a už sa chodník vnára do tieňa.

Snímka 4 - Na zarastenom kopci Patria nás významová značka posiela na vyhliadku.

Snímka 5 - Na vyhliadke sa brodíme v tráve.

Snímka 6 - Pohľad z Patrie na Levočské vrchy.

Snímka 7 - Pohľad z Patrie na vysielač Kotník, v pozadí Vysoké Tatry, v popredí turisti z KST Stará Ľubovňa.

Snímka 8 - Turistický obed.

Snímka 9 - Posledná časť trasy k vysielaču Kotník.

Snímka 10 - Vysielač Kotník.

Snímka 11 - Pohľad na Hniezdne. Z Kotníka sa do Starej Ľubovne vraciame cez Hniezdne a potom po asfaltovej cyklotrase do mesta.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame