So speleológom v Liskovskej jaskyni

So speleológom v Liskovskej jaskyni

Jaskyne sú krásnym výtvorom prírody, viaceré sú turistickou atrakciou, no zároveň sú zaujímavé aj pre speleológov, biológov a archeológov. Práve s archeológiou sa spája reportáž z Liskovskej jaskyne v dolnom Liptove. V lete pred 150 rokmi sa tam uskutočnil prvý speleoarcheologický výskum v Uhorsku. Na pamätné miesta, kde kopali ľudia v roku 1871, nás zoberie pracovník Správy slovenských jaskýň Miroslav Kudla. Ako hovorí – Liskovskú jaskyňu ľudia poznali oddávna.

So speleológom v Liskovskej jaskyni - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vojtech (alebo Béla) Majláth bol rodákom z Liptova, vzdelaný človek, ktorý sa zaujímal o históriu a archeológiu. Bol aj podpredsedom liptovskej sekcie Uhorského karpatského spolku. Ak vám je jeho meno povedomé, nečudujem sa: z jeho iniciatívy postavili prvú chatu na Popradskom plese; po mnohých peripetiách tam stojí znovu a nesie jeho meno. Majláth bol aj človekom, ktorý v rámci Uhorska uskutočnil prvý archeologický výskum v jaskyni, a to v lete pred 150-timi rokmi. Ako sme s pracovník Správy slovenských jaskýň Miroslav Kudla postupovali chodbami Liskovskej jaskyne, na stenách sa začali objavovať prvé sintrové náteky. Ale aj niečo iné:

So speleológom v Liskovskej jaskyni - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liskovská jaskyňa však nie je verejnosti prístupná, takže už sa v nej nikto nestratí, lebo dnu sa nedá ísť. No už samotný vstupný portál je pekný, vedie k nemu chodník malým skalným tunelom, ktorý vytvorila príroda. Pod vchodom nájdete aj informačnú tabuľu.

Foto: Ján Lakota - číslo 1,2; Pavol Staník - číslo 3-8

Snímka 1 – Pod vstupným portálom Liskovskej jaskyne nájdete informačnú tabuľu.

Snímka 2 – Kaskádovitý sintrový vodopád.

Snímky 3-7 – V Liskovskej jaskyni.

Snímka 8 – Staré nápisy v jaskyni sa dnes nepovažujú za barbarstvo, ale za historickú zaujímavosť.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: Lakota a Staník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame