Chatári vo Vysokých Tatrách

Chatári vo Vysokých Tatrách

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí zimná uzávera: chodníky na hrebeňoch, cez sedlá a na štíty sú zatvorené a cieľom sú teraz vysokohorské chaty. Viesť také zariadenie je náročné: áno, chatári sú síce v prírode, ale musia sedieť aj nad papiermi. Vedia poradiť turistom, ale sú aj technicky zruční – skrátka chatár je majstrom mnohých remesiel. Niekoľkých si vypočujeme: Miki Knižka je na Zbojníckej chate síce len rok, no nie je to žiadny nováčik, v horách sa pohybuje odmala: od tínedžerských čias ako vysokohorský nosič, dnes aj ako horský vodca:

Miki Knižka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Chatárka na Zamkovského chate Janka Kalinčíková pochádza z Považského Podhradia. Do Vysokých Tatier prišla najprv na brigádu, o povolaní chatárky ani nesnívala, ale osud to tak zariadil. Na chate si poradí aj s technickými problémami, keďže vyštudovala strojnícku priemyslovku a na vysokej škole hydrogeológiu, inžiniersku geológiu a zakladanie stavieb. Má aj ekonomické vzdelanie.

Janka Kalinčíková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak hovorí Janka Kalinčíková, ktorá je chatárkou na Zamkovského chate vo Vysokých Tatrách 26 rokov. Pavol Kulanga vyrastal v tatranských dolinách, jeho otec bol známym chatárom i nosičom; syn ide v otcových šľapajách. Čo všetko na chate robí:

Pavol Kulanga Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci do konca roka zostáva ešte jeden a pol mesiaca, chatár spod Rysov Viktor Beránek už môže hodnotiť celý rok. Chata ako jediná vo Vysokých Tatrách je totiž počas zimnej uzávery zatvorená, má teda po sezóne. Aká bola?

Viktor Beránek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posádka chaty pod Rysmi teraz v strehu nie je, ale v ostatných vysokohorských chatách áno, všade tam z Rádiovíkendu pozdravujeme. A turistom prajeme pekné vychádzky, nielen k spomínaným chatám, ale aj k chate pri Zelenom plese, k Téryho chate, k chate pod Soliskom, k chate Plesnivec či hoci len k Rainerovej útulni.

Foto: Sylvia Hoffmannová

Téryho chata; Hoffmannová.jpg

IMG_20180618_123344.jpg

DSCN7892 5,58 hod.JPG 

Foto: TASR
Téryho chata__TASR.jpg
Téryho chata_TASR.jpg


Autorka a Foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame