Rádiovíkend 20. 11 . 2021 (pozvánky)

Rádiovíkend 20. 11 . 2021 (pozvánky)

Od utorka je Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici opäť otvorené. Počas uplynulých dvoch týždňov prešli výstavné priestory, ako aj samotné exponáty pravidelnou každoročnou údržbou. Úplne novú podobu dostala dioráma montánneho vegetačného stupňa, ktorej dominuje svorka vlkov s mláďatkom. Spolu so štvoricou vlkov v nej dostal priestor tiež hlucháň a dve sovy. Starú fototapetu nahradila umelecká maľba. Celý výjav sa odohráva na svitaní, atmosféru východu slnka navodzuje vyobrazenie horského lesa, do ktorého pomedzi stromy prenikajú prvé lúče slnka.

--

V Martine sa v tieto dni stretávajú milovníci spoznávania iných kultúr, národností či nových zážitkov. Koná sa tam Martinský cestovateľský festival Bez hraníc , o dnešnom programe povie

Radoslav Pančík.

Radoslav Pančík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

V stredu o pol piatej popoludní bude v Makovického dome v Žiline cestovateľská prednáška o Nanga Parbat. Hosťom bude Martin Gablík.

--

V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň. Pôvodná drevená stavba, ktorá slúžila na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia. Viac povie primátorka mesta Tisovec - Irena Milecová.

Irena Milecová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

V novembri a v decembri patria piatkové večery v ZOO Bojnice jednému podujatiu. Vidieť zvieratá pod rúškom tmy a k tomu sa dozvedieť niečo viac o živote v zoologickej záhrade vám umožnia večerné komentované prehliadky. Spoločne so sprievodcom prejdete vybranú časť zoo, kde sa dozviete veľa zaujímavostí o zvieratách. Nakoľko je počet miest limitovaný, je potrebné sa na prehliadku vopred prihlásiť. Najbližšie podujatie je v piatok o 16-tej hodine.

--

Viac ako 70-ročný buk lesný, ktorý nájdete v centre Starého Smokovca vo Vysokých Tatrách, zvíťazil v ankete strom roka 2021. Na jar budúceho roka bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. O Najstarší buk zo Starého Smokovca sa dlhé roky stará horský záchranár Ján Kušnirák.

Ján Kušnirák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

27. – 28. 11.

Festival Vysoké hory Nitra

... je podujatím, ktoré sa koná v Nitre od roku 2006. Každoročne v novembri sa stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania, pre ktorých je vždy pripravená pútavá prehliadka filmov a prezentácií od viacerých hostí, známych osobností, horolezcov, cestovateľov, dokumentaristov a filmárov. V sobotu začínajú v Mestskom úrade v Nitre o 9:00. Na nedeľu pripravujú tradičný poznávací výlet - v Zoborských vrchoch bude v rámci 15. ročníka festivalu s výkladom historika a turistického sprievodcu Mateja Šišku v dobovom odeve. Stretnete sa 28. 11. 2021 o 09:15 pri nemocnici pod Zoborom. Výlet sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia.

--

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Autor a foto: Ladislav Eliáš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame