Rádiovíkend 04. 12. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 04. 12. 2021 - pozvánky

Kam ísť na výlet?

Aktuálna situácia - do prírody môžeme vyraziť len v rámci okresu. Výnimku majú Bratislavčania a obyvatelia okresov Košice a Košice okolie; tí si môžu vybrať cieľ v Bratislavskom, respektíve Košickom kraji. Nasledujúce tipy niektorí môžu využiť hneď a niektorí neskôr.

--

Trate na bežecké lyžovanie

Aj v týchto chvíľach upravujú trate v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch a vo Veľkej Fatre. Pre milovníkov bežkovania nebude počas zimy chýbať ani kilometrový zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici. Upravia trate na Skalku, Hostinec, Kordícku zvážnicu na Kordíky, bežecký areál na Králikoch a v prípade dostatku snehu aj Malachovskú zvážnicu na Horné Pršany. Počas tejto zimy sa však bežkári nedostanú z Králik až k Chate nad Tajovom ani k vleku na Kordíkoch, kde sa uskutoční plánovaná ťažba dreva. Na bežkárov čaká aj upravovaná trasa zo sedla Malý Šturec po napojenie sa na cestu vedúcu na hotel Kráľova studňa v dĺžke viac ako šesť kilometrov.

--

Zimná turistická výzva Regiónu Gron

V regióne stredné Pohronie majú pre Vás zimnú turistickú výzvu. Pokračuje Gabriela Matlovičová z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron.

Zimná turistická výzva Regiónu Gron Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

--

Ochrana vzácneho kosatca bezlistého v Hranovnickej dubine

Ochranári v uplynulých dňoch odstránili časť kríkov v národnej prírodnej rezervácii Hranovnická dubina. Cieľom bolo odkryť svah, kde sa vyskytuje vzácny kosatec bezlistý uhorský. Iba 20 kilometrov severne od rezervácie sa do výšky vypínajú Vysoké Tatry. V Hranovnickej dubine sa však na južných svahoch nad riekou Hornád zachovala ojedinelá lokalita teplomilnej vegetácie dubín. Hlavným dôvodom jeho ústupu je, že strmé skalné svahy s výskytom kosatca postupne zarastajú krovinami. So súhlasom vlastníka pozemkov teda pracovníci Správy TANAP-u odstránili kríky na svahu, kde vzácny druh rastie.

--

Revitalizácia gaštanovej aleje v areáli Holíčskeho zámku

Výsadbou pagaštanov konských začalo občianske združenie (OZ) Porádek hor s revitalizáciou gaštanovej aleje v areáli Holíčskeho zámku. Viac povie Richard Caletka.

Revitalizácia gaštanovej aleje v areáli Holíčskeho zámku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--

Spišský hrad - aktuálne

Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122.000 ľudí. Aktuálne je hrad pre verejnosť zatvorený. O plánoch na budúci rok povie riaditeľka Spišského múzea v Levoči - Mária Novotná.

Spišský hrad - aktuálne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

fotka ku pozvankam.jpg

Autor a foto: Ladislav Eliáš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame