Výstup na Poludnicu (Spomienka na Jána Vajsa)

Výstup na Poludnicu (Spomienka na Jána Vajsa)

Nasledujúca reportáž je v Rádiovíkende asi prvou reportážou in memoriam. Mali ste ju počúvať koncom septembra, ale správa o tom, že Janko Vajs už nie je medzi nami, ma tak šokovala, že som jej odvysielanie odkladala na čas, keď som vôbec schopná toto rozprávať. Ján Vajs, zapálený jaskyniar a esperantista, skonal priamo v prírode: na cyklotúre s kamarátmi. Janko, ak nás tam hore počúvaš, tak sa možno teraz pousmeješ a spomenieš si na jeden slnečný deň, keď sme nahrávali výstup z Liptovského Jána na tvoju obľúbenú Poludnicu:

Výstup na Poludnicu - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak hovorí Peter Holúbek, šéf Slovenskej speleologickej spoločnosti. Poludnica sa nachádza na konci jedného z bočných severných hrebeňov Nízkych Tatier. Týči sa nad Závažnou Porubou, ale značky vedú hore aj z Liptovského Jána a z Iľanova.

Keď sme zastali na vrchole Poludnice, Janko Vajs zopakoval, že tam pravdepodobne kedysi stálo hradisko, kde sa ľudia skrýval, keď v dolinách hrozilo nebezpečenstvo:

Výstup na Poludnicu - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Úctu si zaslúži aj Janko Vajs, s ktorým už nenahrám žiadnu reportáž. Janko, česť Tvojej pamiatke. Už nikdy nepôjdem na Poludnicu bez toho, aby sa túra neviazala so spomienkou na Teba. A na Tvoje rozprávanie nielen o Poludnici, ale aj o jaskyniach v Jánskej doline; ako napísal Tvoj kamarát Peter Holúbek, práve Jánska dolina bola Tvojim jaskyniarskym rajom, s priateľmi si tam objavil podstatné pokračovanie Medvedej jaskyne a bol si aj pri veľkých objavoch v Pustej jaskyni v Demänovskej doline. Skúmal si podzemie po celom svete a veľa si o tom písal. Budeš chýbať mnohým. Aj Rádiovíkendu.

Text k foto (snímky č. 10-13 – archív Jána Vajsa; ostatné S. Hoffmannová):

Snímka 1 – Pohľad na Poludnicu sponad sedla Rakytovica.

Snímky 2-3 – Zimný výstup na Poludnicu.

Snímka 4 – Pohľad na Západné Tatry a Kriváň spopod vrcholu Prednej Poludnice.

Snímka 5 – Pohľad z vrcholu Prednej Poludnice na východnú časť Nízkych Tatier.

Snímka 6 – Na Poludnici.

Snímka 7 – Pohľad z Poludnice na západ, slnko osvetľuje vrchol Sinej.

Snímka 8 – Zimná rozprávka na vrchole Poludnice.

Snímka 9 – Chodník na Kúpeľ (modrá značka) vedie aj popri takýchto bralách. Na kóte Kúpeľ odbočte doľava na zelenú značku a dostanete sa späť na Rakytovicu a potom po rovnakom chodníku späť dole po zjazdovke do Liptovského Jána.

Snímka 10-11 – S Petrom Holúbekom počas letnej nahrávky v útrobách skalnatého hrebeňa a pri komentovaní tohto útvaru.

Snímky 12-13 – Počas letnej nahrávky na vrchole Poludnice s Jankom Vajsom a Petrom Holúbekom.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.JPG Snímka 11.JPG Snímka 12.JPG Snímka 13.JPG
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame