S Vrchárskou korunou liptovskou vo Svidovskom sedle

S Vrchárskou korunou liptovskou vo Svidovskom sedle

Projekt cyklistických vrchárskych korún vznikol na Morave a rýchlo sa udomácnil aj u nás. O Covide sme vtedy ešte nechyrovali, no ukázalo sa, že je to dobrá vec aj v pandemických časoch. Ide totiž o individuálne výjazdy na určené kopce, kde sa treba odfotografovať, snímku poslať organizátorom. A keď zdoláte všetko, stanete sa vrchárom. No niekde robia aj spoločné výjazdy a to sa počas pandémie nedalo. Preto sa organizátori Vrchárskej koruny liptovskej Lenka a Martin Smidovci tešili na prvý spoločný cyklovýlet po dvoch rokoch. Cieľom bolo Svidovské sedlo, začiatok pri kostole v Liptovskom Mikuláši-Okoličnom. Ráno tam nechýbal ani Ivan Záhumenský, ktorý chodí bicyklovať na Liptov až z Trenčína:

S Vrchárskou korunou liptovskou vo Svidovskom sedle - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liptovský Mikuláš leží vo výške niečo nad 600 m n.m. Z jeho časti Okoličné sme sa presunuli na bicykloch až do Svidovského sedlo (1133 m n.m.). Alebo to bolo „Smidovské“ sedlo? Takto si cyklisti uťahovali z organizátorov Vrchárskej koruny liptovskej – manželov Lenky a Martina Smidovcov. Svidovské sedlo nájdete v jednom z bočných hrebeňov Nízkych Tatier, spája Jánsku a Svidovskú dolinu. Zároveň je jedným z vrcholov tohtoročnej Vrchárskej koruny liptovskej. Na spoločnom výjazde sa hore stretli veľkí aj malí (našťastie pre rozhlasovú redaktorku - aj tá najmenšia už vie rozprávať):

S Vrchárskou korunou liptovskou vo Svidovskom sedle - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chcete zdolať vrchol Vrchárskej koruny liptovskej, ktorý máme práve za sebou (teda Svidovské sedlo cez Jánsku dolinu), tak ešte informácia: Z Liptovského Jána od hotela Ďumbier do sedla je to bezmála 10 km. Ide aj o značkovanú turistickú trasu, len pešiaci musia rátať s tým, že 7 km budú dupkať po asfalte.

Snímka 12.jpg

Texty k foto (Autor: Martin Smida – snímky č. 1, 2, 11, 12; ostatné: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Začiatok cyklovýjazdu pri kostole v Okoličnom.

Snímka 2 – Na konci Liptovského Jána sa stretávame s ďalšími cyklistami (a nahrávame).

Snímka 3 - Krátka zastávka na trase, zľava manželia Martin a Lenka Smidovci, organizátori Vrchárskej koruny liptovskej.

Snímka 4 – Asfaltovú cestu Jánskou dolinou máme za sebou, pokračujeme po šotolinovom povrchu. V hornej časti snímky v strede zbadáte v skalách bielu bodku: skalné okno na Ohništi.

Snímky 5-8 – Výhľady z cyklotrasy.

Snímka 9 – Manželia Mária a Vlado a ich Olivka, najmladšia účastníčka cyklovýjazdu.

Snímka 10 – Ivan Záhumenský z Trenčína (70) je pravidelným účastníkom spoločných výjazdov a zároveň vrchárom, ktorý tradične zdolá všetky určené vrcholy Vrchárskej koruny liptovskej.

Snímka 11 – V Svidovskom sedle, v popredí Lenka a Martin Smidovci.

Snímka 12 – Spoločné vrcholová fotografia v Svidovskom sedle.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame