Rádiovíkend 25.6.2022 – pozvánky

Rádiovíkend 25.6.2022 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

25.6.2022

Na Vinianskom jazere sa v sobotu 25.6. po dvoch rokoch znovu zabavíte na podujatí Jánske ohne nad Šíravou. Podujatie sa začína o 11,00 hod., o 14,00 je naplánovaný výstup na hrad, spojený s prepadom v lese. Okrem hudby (folklórnej aj populárnej) nebude chýbať Jánska vatra, športové súťaže pre veľkých i malých, dobový tábor, lesná pedagogika a veľa iného – až do hlbokej noci.

V Pliešovciach v okrese Zvolen pripravili na sobotu 25.6. program, pri ktorom sa nedá sedieť. Veď sa aj tak volá – Pliešovce v pohybe. Ide o preteky v behu pre deti (začiatok od 10,00 hod.), beh zdravia (4 km, štart o 11,30 hod.) ) i hlavný beh (8 km, štart o 11,30 hod.). Prídu aj športové osobnosti. Pripravené sú aj ďalšie športové aktivity ako detská atletika, tenis, stolný tenis, florbal, futbal. Pod zub budú palacinky, guľáš, pečené klobásy, káva a kofola. Všetko sa odohrá v areáli futbalového ihriska, začiatok je od 10,00 hod.

Sobota 25.6. je druhým dňom Hontianskej a Veľkokrtíšskej vínnej cesty. Návštevníci môžu ochutnať lahodné vína a regionálne špeciality a nahliadnuť do vinárskych pivníc, ktoré sú počas roka pre verejnosť neprístupné. Zapojených je viac ako 30 vinárstiev v celom regióne od Krupiny cez Sebechleby a Dudince až po Veľký Krtíš. Vyvrcholením bude zapálenie Jánskych vatier v sobotu 25.6. o 21,00 hod. v každom zúčastnenom vinárstve.

V sobotu 25.6. večer pripravili v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie, spojené s jánskymi zvykmi. Môžete si vychutnať večerné jazdy vlakom (prvá je o 17,00 hod., posledná o 20,00 hod.), sprievod k vojane (jánskemu ohňu) a jej zapálenie o 21,00 hod. Na programe je aj spievajúca a hrajúca železnica a folklórne vystúpenie FS Vrabčiar.

Aj v Múzeu slovenskej dediny pri Martine chystajú program o svätojánskej zvykoch. V sobotu 25.6. od 18,00 do 23,00 hod. spoznáte nielen tradície, ale vychutnáte si aj koncert (vystúpi Ildikó Kali a gitarista Peter Luha), zabavíte sa pri hľadaní pokladu alebo pri vatre. Predstavia sa folklórne súbory Turiec a Lysec a folklórna skupina Kýčera z Ochodnice. Vhodné je zobrať si so sebou baterku alebo čelovku.

Na hrade Beckov majú v sobotu 25.9. program, spojený s kováčskym remeslom. Môžete sledovať pri práci kováčov, ale v dvoch vyhniach si túto robotu môžete aj sami vyskúšať. Reč bude o histórii kováčskeho remesla a vybrať sa môžete aj na večerné prehliadky hradu. Program potrvá od 9,00 hod. až do polnoci.

V Humennom majú práve Mestské športové dni. Ich súčasťou je aj sobotný (25.6.) program pre cyklistov: malých aj veľkých, začínajúcich i zdatných. Pripravili tam nočnú časovku jednotlivcov. Trať pretekov vedie po singletrackoch v lesoparku Hubková v Humennom. Štart prvého pretekára je o 21,00 hod. Zároveň tam predstavia aj nový lesný cyklochodník Grófka trail. Program pri kolibe Hubková sa začína už o 15,00 hod. detskou trasou, na programe je aj predstavenie hasičskej techniky aukážky prvej pomoci.

25.-26.6.2022

V Dolnej Krupej neďaleko Trnavy sa cez víkend 25.-26.6. môžeme zastaviť na Fantazijnom LEStivale. Všetko sa odohrá v klasickom anglickom parku pri tamojšom kaštieli. Čakajú tam lesné víly, zakliate dáždniky, púpavy – veľké ako stromy - a naozajstné medovníkové chalúpky. Na programe sú aj prehliadky parku so sprievodcom a tiež prehliadka s názvom Sedem divov Dolnej Krupej. LEStival sa začína v oba dni o 10,00 hod., vstup do areálu je o hodinu skôr.

Cez víkend 25.-26.6. vyvrcholí na východe Slovenska Zemplín Veterán Rallye. V sobotu 25.6. má historický pelotón v pláne Vínnu cestu do Pivnice Orechová, kde si budú účastníci vyberať aj Miss Veterán Rallye. Odtiaľ budú pokračovať k ukrajinským hraniciam do Jenkoviec, kde vytvoria európsku jedinečnosť: v múzeu gitár budú historické veterány a historické hudobné nástroje po prvýkrát na jednom mieste. Nedeľa 26. 6. sa bude niesť v duchu historických príbehov o grófke Sztáray, dvornej dáme cisárovnej Sisi, teda Alžbety Habsburskej. Na Zemplín Veterán Rallye prisľúbilo účasť 80 posádok z rôznych krajín.

Na Trenčianskom hrade sa bude víkend 25.-26.6. niesť v znamení šermu a pátrania. Tešiť sa môžete na šermiarske predstavenia, dobový tábor, dobovú kuchyňu a dobových remeselníkov. Deti si môžu zastrieľať z kuše i z malých katapultov. Nebudú chýbať ani sokoliari a pátracia hra Hľadanie zlatého leva Matúša Čáka, ktorej cieľom je nájsť všetky časti erbu Matúša Čáka. V sobotu 25.6. nájdete v priestoroch južného opevnenia aj stánok Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región, kde vám predstavia novú letnú turistickú hru s názvom Hojdačková pátračka, hra odštartuje 1.7. 2022. Práve tam dostanete ako prví potrebnú mapku na absolvovanie súťaže, spojenej s hľadaním hojdačiek v prírode v rámci celého Trenčianskeho kraja.

26.6.2022

Modro-žlté túry, ktorými organizátori vyjadrujú podporu Ukrajine, vám zvykneme avizovať z okolia Bratislavy. V nedeľu 26.6. vyrazia nadšenci na modro-žltú túru na strednom Slovensku: Z Konrádoviec v okrese Rimavská Sobota do Cerovej vrchoviny na kopec Veľký Bučeň. Nenáročná trasa meria cca 10 km, prevýšenie má cca 300 m a potrvá asi 3 hodiny. Zaujímavosťou sú čadičové lomy pod Malým Bučňom, ktorým obec vďačí za prosperitu v minulosti. Začiatok modro-žltej túry je v Konrádovciach o 13,00 hod. Vtedy treba byť v centre obce pri turistickom rázcestníku modrej a žltej značky.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v nedeľu 26.6. dozvieme viac o liečivej sile byliniek. Skúsení bylinkári pomôžu pri poznávaní a určovaní liečivých bylín a poradia pri ich využití. Bylinkári budú k dispozícii od 10,00 hod., odborná prednáška o bylinkách je na programe o 13,15 hod. V skanzene nebudú chýbať ani remeselníci.

Múzeum liptovskej dediny bude v nedeľu 26.6. tiež žiť jánskymi tradíciami. Program sa začne o 11,00 hod., vystúpia v ňom viaceré folklórne súbory. Deti môžu počas celého dňa zábavným spôsobom hľadať svätojánsky poklad.

Turisti z Bardejova sa v nedeľu 26.6. chystajú na Busov. Ide o najvyšší vrch rovnomenného pohoria, ktoré patrí do Nízkych Beskýd. Na vrchol sa dá dostať po turistických značkách z Gaboltova a z Cigeľky, neznačené trasy vedú z Nižného a Vyšného Tvarožca. Zraz na Busove je o 11,00 hod.

2.7.2022

Nadšenci z Bratislavy pripravujú na sobotu 2.7. túru pod názvom: Čože je to 50-tka, keď idú s nami aj dievčatká. Je to zároveň Memoriál Juraja Špánika. Už z názvu vyplýva, že si možno vybrať 50-kilometrovú trať, ale môžete sa rozhodnúť aj pre 35-kilometrov. Obe trasy sa začínajú v Bratislave-Rači pri kúpalisku Zbojníčka medzi 7-mou a 8-mou ráno. Cieľ je na Kamzíku, kde treba dôjsť do 19-tej hodiny.

Detská železnica v Košiciach chystá na sobotu 2.7. ďalší Veľký vlakový výlet: Za pokladmi Abova do Moldavy a Medzeva. Cestujúci si v Moldave prezrú mesto a čaká ich ochutnávka vín. V Medzeve je zaujímavá hvezdáreň a planetárium i Múzeum kinematografie. A tiež aktivity v rámci Dní mesta Medzev. Odchod vláčika je zo železničnej stanice v Košiciach o 8,10 hod.

Turisti z Hnúšte pripravili na sobotu 2.7. túru s názvom Za zrúcaninami hradu Drienok. Pešo prejdú z Chvalovej cez Španie Pole na Drienok a potom do obce Budikovany. Dĺžka trasy je 20 km. Odchod si naplánovali o 7,00 hod. spred nákupného strediska.

Kedykoľvek

Ak sa vyberiete do okolia Banskej Štiavnice, tak vás čaká obnovený Náučný chodník Milana Kapustu po žile Terézia. Prejdete ho cca za 2 hodiny. Vedie okolo troch tajchov, starých banských dobývok a prepadliska. Môžeme sa prejsť aj po vychádzkovej trase Okolo Sitna, kde pribudli tri informačné tabule. Táto trasa meria asi 13 km, začína a končí sa pri Počúvadle a vedie po dvoch zaniknutých, ale zachovaných banských jarkoch. Trasa Okolo Sitna je vhodná aj pre horských cyklistov.



IMG_20170615_101811.jpg

IMG_20170615_101820.jpg


Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame