Na Branisku pri Svinke/Bystríku a na Smrekovici

Na Branisku pri Svinke/Bystríku a na Smrekovici

Na Branisku pri Svinke/Bystríku a na Smrekovici

Branisko poznáme ako tunel. Alebo (keď je tunel zatvorený) ako horský priesmyk, do ktorého sa autom musíme preštrikovať cez ostré zákruty s parádnym sklonom. Ale Branisko je vlastne pohorie; nie veľké, no s pozoruhodnými zákutiami. Niektoré teraz prejdeme. Najprv nás skúsený turista a značkár z Levoče Ernest Rusnák vedie zo sedla Chvalabohu po lesnej ceste trochu bokom.

102208060940;hoff;branisko svinka bystrik 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na rebríky ponad potok Bystrík sa dostanete buď z Poľanoviec po novej zelenej značke, ktorá sa napája na žltú. Alebo tak, ako sme to urobili my: zo sedla Chvalabohu po žltej zídete k potoku, urobíte si malý okruh cez rebríky a znovu sa vrátite do sedla, ak ste si tam nechali auto. Celá zastávka vám potrvá asi hodinku.

Po tejto prechádzke pokračujeme v potulkách po Branisku ďalej. Máme pred sebou výstup na najvyšší bod pohoria – na Smrekovicu. Hore nás povedie žltá značka, ktorá sa začína v kameňolome na okraji obce Vyšný Slavkov. Na túre nezabudnite odbočiť na miesta s krásnym výhľadom. Prvé nájdeme po prudkom stúpaní lesnou cestou, ktorá nás dovedie na lúku s prístreškom v sedle nad Hejdovom. Krátky chodníček – a ocitnete sa na skale, odkiaľ vidno nielen Vyšný Slavkov, ale aj okolité dedinky a v pozadí Vysoké Tatry. Na skale je aj kríž, o ktorom hovorí Ján Chovanec z KST Smrekovica Kamilky Vyšný Slavkov:

102208060950;hoff;branisko smrekovica 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Smrekovicu sa dostanete nielen z Vyšného Slavkova. Ale napríklad aj priamo zo sedla Branisko alebo z obcí Široké, Šindliar či Lipovce.

Snímka 14.jpg

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímky 1-2 – Horský priesmyk Branisko, sedlo Chvalabohu. Odtiaľto vás žltá značka za 15 minút dostane k Diablovej výverovej diere.

Snímky 3-5 – Sústavu rebríkov ponad potok Bystrík (Diablov potok) je lepšie absolvovať zospodu nahor.

Snímka 6 – Zľava Ernest Rusnák, Jakubko a Ján Chovanec.

Snímka 7 – Keď sa na hornej lavičke otočíte k skale, uvidíte Diablovu výverovú dieru.

Snímka 8 – Výhľad z hornej lavičky, celkom v pozadí Vysoké Tatry.

Snímka 9 – Vyhliadka s krížom nad Vyšným Slavkovom. V kameňolome sa začína žltá značka, po ktorej sa dostanete do sedla nad Hejdovom a odtiaľ vás smerovka pošle na túto vyhliadku.

Snímka 10 – Po žltej značke pokračujeme z Vyšného Slavkova na Smrekovicu. Približne v polovici trasy si urobte odbočku na Zelenú skalu.

Snímky 11-12 – Výhľady zo Zelenej skaly.

Snímka 13 – Na Zelenej skale. V popredí lavička, pri umiestnení ktorej pomáhal aj 5-ročný Jakubko s kamarátmi.

Snímky 14-15 – Na vrchole Smrekovice, najvyššieho kopca pohoria Branisko.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame