Náučný chodník Dobrá Niva

Náučný chodník Dobrá Niva

Náučný chodník Dobrá Niva

Náučný chodník v okolí kedysi kráľovského mestečka Dobrá Niva neďaleko Zvolena má 8 km. Nájdeme na ňom 12 informačných tabúľ a veľa zaujímavostí: na svoje si prídu milovníci železníc, stromov aj výhľadov. S domácim turistom Jánom Slosiarikom a starostom Milanom Jakubíkom začíname pri prvej tabuli v centre obce. Vzápätí prechádzame cez bránu, ktorá je súčasťou parčíka:

Náučný chodník Dobrá Niva (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náučný chodník v okolí Dobrej Nivy vznikol pred necelým rokom. Spolok dobronivských turistov spolu s tamojšou základnou školou prišiel najprv s iným projektom, nakoniec sa myšlienka rozrástla. A dnes výsledok slúži nielen domácim. Chodník je príjemný, jediné stúpanie nás čaká za viaduktom Šesť mostov: treba trochu kráčať lúkami hore, kým sa dostaneme na najvyšší bod chodníka – na Kopanicu:

Náučný chodník Dobrá Niva (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z Gavuriek náučný chodník postupne klesá späť do Dobrej Nivy. Prechádza ešte borovým hájikom, kde nájdete prístrešok aj ohnisko. Na predposlednej tabuli v obci uvidíte informácie o diplomatovi a politikovi Jurajovi Slávikovi Neresnickom. Jeho meno sa spája aj so Štefánikovou chatou pod Ďumbierom – zaslúžil sa o jej výstavbu.

Texty k foto

Snímka 1 – Náučný chodník sa začína v centre obce. Mapka vám naznačí, čo vás čaká.

Snímka 2 – Druhá tabuľa náučného chodníka je pri Obecnom úrade (budova za autami), môžete k nej prejsť popod bránu, ktorá pripomína tradičnú architektúru v obci.

Snímka 3 – Príjemným chodníkom po rovine v tieni sa dostanete k železničnému viaduktu Šesť mostov.

Snímky 4-7 – Železničný viadukt Šesť mostov neďaleko Dobrej Nivy.

Snímka 8 – Akoby sme sa boli dohodli: Pri informačnej tabuli o poľovníctve sme sa stretli s poľovníkom Ivanom Hudákom (na snímke v strede, vľavo starosta Milan Jakubík a vpravo turista zo Spolku dobronivských turistov Ján Slosiarik).

Snímka 9 – Takúto unikátnu trofej získal poľovník v katastri obce Dobrá Niva.

Snímka 10 - Vrchol kopca Kopanica. Domáci to volajú „UFO“, ale v skutočnosti je to zariadenie, ktoré slúži lietadlám.

Snímka 11 – Pohľad z Kopanice na Dobrú Nivu, posledný horizont v pravej časti snímky je Krížna vo Veľkej Fatre.

Snímky 12-14 – Chránený areál Gavurky, kde nájdeme duby, staré 300-400 rokov.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame