Rádiovíkend 7.1.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 7.1.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 7.1.2023 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

7.-8.1.2023

Prechádzky so sprievodcom po Košiciach pokračujú cez víkend 7.-8.1. židovskou témou. Tentokrát máte na výber dve trasy – západná je na programe v sobotu a východná v nedeľu. V sobotu i v nedeľu máte na výber spolu 9 termínov, môžete absolvovať iný okruh v sobotu a iný v nedeľu. Zraz je vždy pred Štátnou vedeckou knižnicou v centre mesta. Viac info na www.potulka.sk.

V Osrblí vrcholí cez víkend 7.-8.1. štvrté kolo IBU cupu v biatlone. Po dvoch covidových rokoch už môžu prísť aj fanúšikovia. V sobotu 7.1. o 10,30 hod. sú na programe klasické rýchlostné preteky žien, po nich si zasúťažia muži. V nedeľu 8.1. si zmerajú sily miešané štafety. Diváci sa zabavia aj vo fanzóne. Lákadlom môže byť Nasťa Kuzminová, ktorá má v nedeľu o 13,00 hod. v areáli autogramiádu.

8.1.2023

Turisti z Dubnice nad Váhom si na nedeľu 8.1. naplánovali túru, na ktorú sa môžete pridať. Začnú v Zliechove, odkiaľ pôjdu cez lokality nad Kršákovcami, nad Ďurčekovcami, cez Srvatkovú lúku a sedlo Palúch na Vápeč; zídu do Hornej Poruby. Trasa je dlhá 17,9 km, prevýšenie predstavuje 851 m, malo by to trvať cca 5,5 hod. Ak chcete byť pri tom všetkom, príďte ráno do Zliechova po 7,30 hod., vtedy je odchod na trasu (po príchode autobusu z Ilavy). Autobus z Trenčína odchádza o 6,14 hod., v Ilave (Stred) treba presadnúť na autobus do Zliechova. Turisti z Dubnice nad Váhom odchádzajú od ZVS autobusom o 6,35 hod.

Nadšenci z oravskej obce Krivá veria, že sa stane zázrak a do týždňa bude u nich bielo. Lebo v sobotu 14.1. chystajú tradičné podujatie – 45. ročník turistického prechodu Strieborná podkova. Bežkárska trasa má merať 20 km (prevýšenie 700 m) a prechádza horizontom Krivskej doliny v tvare podkovy. Trať sa začína v obci registráciou (od 7,30 hod. v areáli Poľnohospodárskeho družstva) a potom už prechádza po horizonte katastra cez vrch Grapy smerom na Bane, potom Kopec a odtiaľ trasa klesá cez Turinok až do cieľa. Trasa pre peších je dlhá 14 km a prechádza Krivskou dolinou k hájovni a späť. Túto trasu absolvujú aj mamičky z deťmi a starší ľudia. Na trasách sú miesta na odpočinok a občerstvenie, kde vám ponúknu čaj a varenú klobásu. V cieli si pochutnáte na zabíjačkovej kapustnici. Po turistickej časti podujatie pokračuje v kultúrnom dome posedením pri hudbe.

Klub turistov a horolezcov Javorník chystá v sobotu 14.1. výstup na Veľkú Raču, radi vás zoberú hore. Treba byť však v Oščadnici-Dedovke ráno o 8,30 hod. O 11,00 hod. by ste mali doraziť na Veľkú Raču, na chatu, ktorá je už na poľskej strane kopca. Takže sa už nevolá chata, ale schronisko.

V sobotu 14.1. si môžete plánovať aj turistiku v Považskom Inovci. Oficiálne je to síce zimný prechod Považským Inovcom, tento rok však nebudete kráčať po snehu, skôr po blate. Začiatok bude o 9,00 hod. na autobusovej zastávke v Bezovci. Odtiaľ povedie trasa cez sedlo Pod Skalinami na Topoľčiansky hrad, na Úhrad a naspäť do Bezovca. Trasa meria cca 20 km.

13.-15.1.2023

Ak sa chystáte cez víkend 13.-15.1. bežkovať na Štrbské Pleso, rátajte s obmedzeniami. Budú tam medzinárodné preteky Tatranský pohár v behu na lyžiach. Už v piatok 13.1. po 14,00 hod. zatvoria pre verejnosť šprintérsky okruh a štadión. V sobotu 14.1. budú trate zatvorené od rána do 14,00 hod. a v nedeľu 15.1. rovnako od rána do 13,00 hod.

Kedykoľvek - do 2.2.2022

Ak sa v týchto dňoch ocitnete v Sabinovskom okrese, zastavte sa v obci Krásna Lúka. Máte na to dva dobré turistické dôvody: až do Hromníc 2.2. tam môžete vyjsť ku kaplnke nad obcou, kde nájdete inštalovaný betlehem. Od kaplnky sú pekné výhľady na Levočské vrchy, Čergov, Bachureň a Stráže. Za kaplnkou sa možno prejsť po náučnom chodníku sv. Martina, ktorý je patrónom miestneho kostola.

Snímek 039.jpg

Galéria

Snímek 039.jpg Snímek 007.jpg Snímek 022.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame