Rádiovíkend 18.3.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 18.3.2023 – pozvánky

18. 03.

Vítanie žeriavov v lokalite Senianske rybníky

Príďte dnes do Vtáčieho raja vítať migrujúce žeriavy popolavé počas ich dlhej cesty na sever. Sledovať ich budete so skúsenými ornitológmi z pozorovacích veží v najvýznamnejšej ornitologickej lokalite Slovenska Senianske rybníky. Okrem toho tam výstavy o prírode, tvorivé dielne a aktivity pre deti. Podujatie je pre vás otvorené s bezplatným vstupom do 18:00.

--

19. 03.

Jarný beh nádeje s Katkou

... sa bude konať zajtra od 13:30 v Trebišove. Hlavnou myšlienkou podujatia je pomôcť imobilnej Katke k zakúpeniu nového športového vozíka, vďaka ktorému so svojou maminou Ľubkou, pobežia svoj prvý maratón na 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Do zajtrajšieho behu sa môžete zaregistrovať v kategóriách – deti, beh na 3 alebo 6 kilometrov, Nordic Walking , prechádzka či jazda na bicykli. Celá trať vedie historickým parkom grófa Andrássyho.

--

Otvorenie jarnej turistickej sezóny

.. sa bude konať zajtra v Smižanoch so stretnutím pri kostole o 9:30 h. Trasa: Kalvária - Šibeň - Sans Souci - Blaumont - Spišská Nová Ves. Ide o nenáročnú trasu so stúpaním 205 metrov a klesaním 235 metrov. Za približne 3 hodiny prejdeme 9 a pol kilometra.Organizátori odporúčajú si so sebou zobrať aj niečo dobré na opekanie.

--

Odomykanie Manínskej úžiny

... je tradičné podujatie, kedy turisti i široká verejnosť z Považskej Teplej vítajú jar. Zajtra máte dve možnosti - individuálnu turistiku okolím Manínskej úžiny, Kostoleckej tiesňavy, Veľkého Manína a podobne. S tým, že sa stretnete o 12:30 v Manínskej úžine na symbolickom cintoríne. Alebo sa môžete prejsť aj s turistickým sprievodcom, zabezpečia ho organizátori pre väčšie či menšie skupiny turistov. Odchod z Kultúrneho domu v Považskej Teplej bude zajtra najneskôr o 7:30.

--

24. 03.

Svetelný signál na hradoch

Pohronská hradná cesta otvorí sezónu 2023 vyslaním svetelného signálu. Ten spojí jej vybrané lokality. Ide o spoločné podujatie naprieč niekoľkými regiónmi Banskobystrického kraja, ktoré ponúka možnosť zúčastniť sa jedinečného večerného výletu. Jeho vyvrcholením bude svetelné overenie vizuálneho prepojenia hradov tak, ako tomu bolo v minulosti. Toto podujatie je určené pre širokú verejnosť. Stačí si vybrať hrad, pozrieť si čas a miesto skupinového odchodu a zúčastniť sa. Svetelný signál spojí hrady v piatok 24. marca a to Pustý hrad vo Zvolene, Zvolenský zámok, hrad Peťuša, krupinskú Vartovku, hrady Šášov, Revište, Teplica, Žakýl a vrch Sitno.

--

Nočná púť Železný pútnik

... sa začína v piatok o 19:00, kedy desiatky ľudí vyrazia na 38 kilometrovú púť z Trstína cez Hájičku, Plavecký Mikuláš do Národnej baziliky v Šaštíne.

--

25. 03.

Otvorenie turistickej sezóny

... sa začína budúcu sobotu o ôsmej na Námestí slobody v Púchove. Trasa: Púchov – Záskalie – Kozinec – Hradisko – Hviezda – Nosice – Nimnica – Púchov, čo je približne 15 kilometrov. V cieli sľubujú organizátori skvelý turistický guláš.

--

Švošovská 15-tka

Preteky v cezpoľnom behu zaradené do Slovenskej bežeckej ligy – Švošovská 15-tka sa koná o týždeň v sobotu so štartom o 10:00 pri kultúrnom dome v Švošove v okrese Ružomberok. Budú pre vás pripravené rôzne kategórie s asfaltovou a terénnou cestou.

--

Jarný kľúč

... je názov turistického podujatia, ktoré majú pre vás o týždeň v sobotu v obci Ľuboreč v okrese Lučenec. Stretnete sa na námestí v obci o 7:00. Čaká na vás pekná 10 kilometrová trasa na Lysec, ďalej Lentvorský mlyn do Polichna, kde pre vás organizátori pripravia aj občerstvenie.

--

24. – 25. 03.

Festival pomalého cestovania Iné cesty

... sa bude konať od piatka do soboty v Košiciach. Do programu zaraďujú organizátori nie len „klasických“ cestovateľov, ale aj publicistov, vedcov, ochrancov prírody, umelcov a dobrovoľníkov, ktorí rozprávajú o svojich cestách, ktoré majú nejaký presah: prinášajú posolstvá a príbehy z konfliktných zón sveta, predstavujú výskumy ohrozených druhov aj dobrovoľnícku pomoc prírode, apelujú na ochranu najkrajších miest našej planéty. Práve preto na festivale vystúpia osobnosti, akými je bývalý minister životného prostredia v Čechách Ladislav Miko, publicista Michal Havran, novinárka Jana Čavojská, filmár Pavol Pekarčík, fotograf a cestovateľ Zdenko Somorovský alebo vedec Antonín Reiter. Prednášky spojené s premietaním fotografií budú súbežne v dvoch sálach Kulturparku a celkovo sa v programe vystrieda 25 osobností. Okrem prednášok budú súčasťou festivalu aj sprievodné akcie: dve exkurzie so sprievodcom (Slanské vrchy a Slovenský kras), informačné stánky, autogramiády, výstavy fotografií a skvelé jedlo.


Autor: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame