Rádiovíkend 13.5.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 13.5.2023 – pozvánky

13. 5.
Noc múzeí a galérií
... si dnes pripomenú vo viacerých častiach Slovenska, napríklad aj v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.  Zostúpite do jaskyniarskej expozície po rebríku, preskúmate čarovnú truhličku, zabavíte sa pri skladaní kvapľov a spoznáte záhady svietiacich minerálov.  Múzeum pre vás otvoria dnes od 17:00 do 23:00
--
13. – 14. 5.
Zabudnuté remeslá
... je názov podujatia, ktoré majú pre vás už niekoľko rokov na Zvolenskom zámku. O víkendovom programe povie Terézia Fiľová. 

Zabudnuté remeslá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--
14. 5.
Objavovanie Prešova
... zájde zajtra za hranice mesta do obce Petrovany. Spoznávať budete barokový kaštieľ z 18. storočia. Pokračuje Andrea Sivaničová.

Objavovanie Prešova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

--
Cyklotúra k minerálnym prameňom
... sa začína zajtra o 10:00 na Námestí Slobody vo Svidníku. Na výber budete mať z dvoch trás 40 a 70 kilometrovej.  Podujatie sa neuskutoční len v prípade daždivého počasia.
--
17. 5.
Rozprávka spod Qomolangmy
V stredu o 16:30 sa v Makovického dome v Žiline začína cestovateľská prednáška o Nepále a  najvyššej hore sveta. Hosťom bude cestovateľ a fotograf Peter Čaplický.
--
20. 5.
Exkurzia Kameniansky kras - Terra Incognita Slovenského krasu
... sa začína budúcu sobotu o 9:30 pri pohostinstve v Kameňanoch v okrese Revúca. Kameniansky kras je súčasťou Jelšavského krasu a predstavuje rozlohou síce neveľký, no veľmi zaujímavý a cenný kúsok  krasovej krajiny. Možno tu nájsť rozľahlé ponorové krasové jamy - polja, kde sa, čuduj sa svete, už minimálne od 18. storočia tvorili niekoľkohektárové jazerá. Jazerné vody dokázali miestni obyvatelia umne usmerniť do neznámeho podzemia a premeniť dná jám  opäť na pastviny. Tunajšie ponory, ručne vymurované do väčších hĺbok, v Slovenskom krase nemajú obdobu. A výskum neznámych jaskynných systémov v kamenianskych dolomitových a mramorových masívoch v tomto čase zažíva renesanciu. Po exkurzii navštívite kostol v Kameňanoch s freskami zo 14. a 15. storočia a románsku rotundu sv. Margity Antiochijskej v Šiveticiach - pamiatku,  ktorá sa pre svoj výnimočný význam dostala v roku 2009 i na slovenskú poštovú známku.
--
Objavte Bardejov
... je názov pilotného podujatia, ktoré bude budúci týždeň od piatka do nedele. Viac vie spoluorganizátorka Katarína Gľuzová Kostárová.

Objavte Bardejov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--
42. ročník diaľkového pochodu Podkrivánska 60-tka
... bude pre vás v sobotu o týždeň. Milan Pivka z KST Slovan Podkriváň povie o viacerých trasách.

42. ročník diaľkového pochodu Podkrivánska 60-tka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


--
Od 13. 5. do septembra
Cyklobus v Košickom kraji

V Košickom kraji bude cestovanie za jarnými a letnými turistickými zážitkami opäť dostupnejšie. Cyklisti sa môžu tešiť na viaceré možnosti cyklodopravy. Cyklobus umožní navštíviť vinohradnícku oblasť Tokaj a možnosť cyklo prepravy bude aj súčasťou viacerých pravidelných autobusových spojov smerom na Spiš, Zemplín, Gemer a v rámci Abova. Kým po minulé roky bolo možné spoznávať kraj na dvoch kolesách takmer výlučne prostredníctvom mimoriadne vypravovaných spojov, v aktuálnom roku bude cyklo preprava zabezpečovaná aj na pravidelných linkách naprieč celým Košickým krajom. Prvý Cyklobus na Tokaj vypravia už dnes. Cyklobus s prepravnou kapacitou 30 bicyklov bude premávať každú sobotu na trase Košice – Slanec – Čerhov - Borša – Streda nad Bodrogom.
--
Od 9. 5.
Pumptracková dráha v Dolnom Kubíne
Na Okružnej ulici v Dolnom Kubíne pred pár dňami otvorili  novú pumptrackovú dráhu. Pokračuje dizajnér trate a majster sveta v mestských zjazdoch Filip Polc.

Pumptracková dráha v Dolnom Kubíne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Ladislav Elias

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame