Darujte krv

Darujte krv

Národná transfúzna služba opäť vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. Pre pandémiu koronavírusu sa počet darcov znížil, zásoby sú obmedzené, no napriek tomu sa v operáciách akútnych pacientov pokračuje a tí krv nevyhnutne potrebujú. Seriál týždňa pripravil Lukáš Mano, ktorý si odber na vlastnej koži vyskúšal počas prvej vlny.

Darujte krv 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Darovanie krvi by malo byť bežnou súčasťou nášho života. Nikdy totiž nevieme, kedy budeme najvzácnejšiu tekutinu potrebovať my, alebo naši najbližší. Mnohých pravidelných darcov však už celých desať mesiacov odrádza pandémia. Ale krv stále potrebujeme a jej darovanie je bezpečné - tvrdí Lukáš Mano.

Darujte krv 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli sa venujeme darovaniu krvi v čase pandémie. Aby ste mali čo najlepší prehľad o súčasnej situácii v transfúznych staniciach, jednu z nich sme aj navštívili. Darovať krv bol ešte počas vlny aj Lukáš Mano.

Darujte krv 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S prvými pokusmi o transfúziu krvi sa stretávame už v 15. storočí. Tieto medicínske, či vedecké experimenty nedopadli najlepšie. Ľudia totiž ešte nepoznali krvné skupiny. Hovorí sa, že niektoré sú cennejšie ako iné. Je to naozaj tak? Pýtal sa Lukáš Mano.

Darujte krv 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na začiatku nového roka je tu ešte stále priestor na hodnotenie toho starého. Aký bol z pohľadu Národnej transfúznej služby? To zisťoval v poslednej časti nášho seriálu o darovaní krvi Lukáš Mano.

Darujte krv 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame