Ako komunikovať s onkopacientom

Ako komunikovať s onkopacientom

Tento týždeň si pripomenieme štvrtkový Svetový deň boja proti rakovine. S Lenkou Dzobovou budeme hovoriť o tom, ako komunikovať s onkopacientom. Ako ho vhodne podporiť, akým frázam či reakciám sa radšej vyhnúť? Jednoducho - ako mu byť oporou v rodine, v pracovnom kolektíve, alebo v kruhu priateľov.

Ako komunikovať s onkopacientom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Myslíme to dobre. Priateľa či kolegu s onkologickým ochorením chceme povzbudiť, ale jednoducho nevieme ako. A tak siahneme po formulkách ako napríklad "musíš bojovať", "neboj sa, bude to dobré" alebo "mysli pozitívne". Nie je to ten najlepší recept. Pokračuje  Lenka Dzobová.

Ako komunikovať s onkopacientom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o tom, ako komunikovať s onkopacientom, ako mu byť oporou. Dnes s Lenkou Dzobovou pôjdeme do práce. Pri jej mikrofóne je pacientka v remisii, ktorá počas liečby ocenila ohľaduplný prístup kolegov, aj šéfa na pracovisku.

Ako komunikovať s onkopacientom 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes máme Svetový deň boja proti rakovine a v našom seriáli s Lenkou Dzobovou sme už hovorili o tom, ako by sme mali - či mohli - komunikovať s onkopacientom a prečo je dôležitý záujem okolia. No niekedy človek potrebuje byť sám ... a ticho. Taká je skúsenosť pacientky.

Ako komunikovať s onkopacientom 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okolie chce onkologickému pacientovi počas liečby pomôcť, preto ho neraz zahrnie rôznymi radami, odporúčaniami, článkami, tipmi, čo by sa dalo skúsiť, aké prípravky, aké diéty. A táto záplava informácií je často mätúca. Pri mikrofóne Lenky Dzobovej je psychologička Katarína Klincová z Ligy proti rakovine.

Ako komunikovať s onkopacientom 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Dzobová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame