Praktické separovanie

Praktické separovanie

V seriáli tohto týždňa ponúkneme niekoľko praktických rád k separovaniu odpadu v domácnosti. Začíname plastom. Je to obľúbený obalový materiál a v domácom odpade je ho aj najviac. Ako ho správne triediť, o tom sa s odborníkmi z Evipaku - Damiánom Hamadom a Katarínou Kretter - rozprávala Blažena Bóoczová.

Separovanie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou z nevýhod online nakupovania je viac obalov, z ktorých je vzápätí odpad. Okrem plastov sa nám začnú kopiť aj kartónové škatule a papierové výstuže. Patria tiež do triedeného zberu? Blažena Bóoczová sa na to opýtala odborníkov z Envipaku - Kataríny Kretter a Damiána Hamadu.

Separovanie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešná časť seriálu o praktickom separovaní odpadu bude o skle. Dá sa totiž recyklovať donekonečna a navyše - pri výrobe z recyklátu sa spotrebuje menej vody a energie, ako keď sa vyrába zo sklárskeho piesku, ktorý treba najskôr vyťažiť, previezť a vyčistiť. Ako teda sklo správne triediť? Treba napríklad fľaše od oleja či iné sklenené obaly pred vyhodením do zeleného kontajnera vymývať? Aj dnes Blažene Bóoczovej odpovedali odborníci z Envipaku - Katarína Kretter a Damián Hamada.

Separovanie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

BRKO čiže biologicky rozložiteľný komunálny odpad sa zbiera do hnedého kontajnera – veľa je ho najmä v rodinných domoch, ale produkujú ho aj obyvatelia sídlisk vo svojich kuchyniach. S Blaženou Bóoczovou a odborníkmi z Envipaku - Damiánom Hamadom a Katarínou Kretter ideme ale najskôr do záhrady.

Separovanie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rekonštrukcia bytu, oprava terasy, či záhradného sedenia, výmena nábytku. Vzniká tu odpad, ktorý nepatrí do koša. Ako si s ním zodpovedne poradiť? Blažena Bóoczová sa pýtala odborníkov z Envipaku - Kataríny Kretter a Damiána Hamadu.

Separovanie 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame