Ako sa stať vodákom?

Ako sa stať vodákom?

Vodácka sezóna je už v plnom prúde, a preto seriál na tento týždeň venujeme splavovaniu. Pustiť sa na vodu v kajaku, či kanoe by mal zvládnuť každý. Teda ak nepodcení prípravu a venuje primeranú pozornosť bezpečnosti. Na čo všetko musíme myslieť pred samotným splavom? Pýtal sa Lukáš Mano.

Ako sa stať vodákom? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kajak, kanoe, či raft... Na všetkých týchto "vodných dopravných prostriedkoch" sa dajú splavovať rieky. Stačí pár základných zručností a tiež skúsený inštruktor. Lukáš Mano si to vyskúšal na vlastnej koži  - na brehu Hornádu v Košiciach ho zaúčal vodák Ľuboš Grajcár.

Ako sa stať vodákom? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hrabušické Mýto, Letanovský Mlyn alebo Čingov. To je iba pár zastávok, kde sa môžu zastaviť vodáci na Hornáde. Práve túto rieku si vybral na svoju skúšobnú jazdu Lukáš Mano. Naprv si vypočul rady skúsenejších, zabezpečil si výbavu, dobré počasie a sprievodcu - a už sa chystá sadnúť si do kajaku. Pozor! Aj to treba vedieť.

Ako sa stať vodákom? 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Relax, idylka, pohoda. Aj tak by sa dal opísať nenáročný splav rieky Hornád, ktorý je vhodný aj pre začiatočníkov. Ale aj tu si treba dávať pozor. Prečo? Povie Lukáš Mano.

Ako sa stať vodákom? 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli na tento týždeň sme hovorili o splavovaní našich riek. Lukášovi Manovi sa na nenáročnom úseku pri Košiciach podarilo spoznať kus Hornádu. Prišiel, videl, zvíťazil - ale ešte nie úplne - nasadanie a potom aj vystupovanie z kanoe či kajaku je často najrizikovejšou časťou vodného dobrodružstva - hovorí inštruktor Ľuboš Grajcár.

Ako sa stať vodákom? 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


20180731_hron_splav3543488.jpg

Autor: Lukáš Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame