Stridžie dni

Stridžie dni

Predvianočný čas je plný krásnych zvykov. Dávno zabudnuté, ale aj tie, ktoré sú stále súčasťou adventu prežijeme spolu v aktuálnom Seriáli týždňa. Asi vám nemusím pripomínať, že dnes (6. 12.) je Mikuláša. Ako vyzerá povedali Dáši Omastovej hádam najväčší odborníci - deti...

Mikuláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predvianočné obdobie je čarovné. Pre našich predkov to platilo dvojnásobne - okrem príprav na najkrajšie sviatky roka mali plné ruky práce aj s odháňaním zlých síl a privolávaním tých dobrých. Svedčia o tom rôzne zvyky a niektoré dokonca praktizujeme ešte aj my... Pokračuje Dáša Omastová.

Katabara Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predvianočnom období sa v minulosti prelínali kresťanské a ľudové zvyky. Pôstne obdobie a príprava na sviatky sa miešali s tradíciami takzvaných stridžích dní a naši predkovia mali o zábavu postarané aj v dňoch svätého Ondreja a Tomáša. K haluškám, ktoré predpovedali budúcnosť, pozýva Dáša Omastová.

Stridžie dni - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to svätica, aj bosorka - reč je o Lucii, ktorá slávi meniny trinásteho decembra. Práve vtedy vyvrcholia aj takzvané stridžie dni, ktoré boli kedysi mimoriadne dôležité. Ako Dáši Omastovej povedala etnologička Katarína Nádaská - práve počas Lucie bolo totiž možné vidieť bosorky, ale aj pričarovať si pravú lásku...

Lucia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme v aktuálnom seriáli hovorili o tradíciách, ktoré v adventom období sprevádzali našich predkov a niektoré sa zachovali dodnes. S príchodom Vianoc sa takzvané stridžie dni pominuli, zlé sily boli zažehnané, budúci manželia vďaka veštbám známi. Potom už nič nebránilo osláviť najkrajšie sviatky roka. Pokračuje Dáša Omastová.

Stridžie dni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka: Dáša Omastová; Foto: FREEPIK

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame