Užitočná práca s odpadom

Užitočná práca s odpadom

Z plastových fliaš flisová bunda, z plechoviek rám na bicykel a zo starého oblečenia izolácia v automobilovom či stavebnom priemysle. Znie to ako kúzlo, ale ide o realitu. Aj u nás vieme recyklovať odpad a vyrábať z neho užitočné veci. Aj preto tejto téme venujeme aktuálny Seriál týždňa. Najskôr sa ale vyberieme do švédskeho Štockholmu, kde bola konferencia OSN o udržateľnom rozvoji za účasti nášho ministra životného prostredia Jána Budaja. Oslovila ho Blažena Bóoczová.

Užitočná práca s odpadom - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V aktuálnom seriáli sa venujeme výrobe užitočných vecí z recyklovaného odpadu. Včera sme hovorili o plastoch, dnes to bude textil, sklo a kovy ako železo, meď alebo hliník. Napríklad pri recyklovaní hliníka sa spotrebuje iba 5 percent energie a emisií v porovnaní s jeho výrobou. Blažena Bóoczová sa s ministrom životného prostredia Jánom Budajom rozprávala aj o plechovkách:

Užitočná práca s odpadom - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V aktuálnom seriáli o recyklovaní sme už hovorili o plastoch, plechovkách i skle, ktoré sa po správnom vytriedení zhodnocujú a vznikajú z nich potom nové výrobky. Podobné využitie má aj papier, ale iba ten čistý a suchý, ktorý končí v modrom kontajneri. Napríklad v súkromnej papierni pri Trenčíne ho nielen ekologicky recyklujú, ale z neho hneď aj vyrábajú nové produkty. Majiteľ Ľudo Kraus vzal na prehliadku firmy Blaženu Bóoczovú.

Užitočná práca s odpadom - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V aktuálnom seriáli hovoríme o tom, že aj odpad je užitočný. Vytriedené plasty, kovy, papier aj kuchynské odpadky sa totiž dajú zrecyklovať a vrátiť znova do obehu. Stále však zostáva zhruba polovica netriedeného odpadu, ktorý sa nedá materiálovo zhodnotiť. V súkromnej firme v Pezinku však z neho vyrábajú alternatívne palivo. Bola sa tam pozrieť Blažena Bóoczová, ktorá oslovila konateľa Juraja Číža.

Užitočná práca s odpadom - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame