Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín

Aktuálny seriál o liečivých bylinkách vysielame v týždni, keď oslavuje meniny Ján. A práve v tieto dni i noci, vrátane tej svätojánskej, sú liečivé rastliny najmocnejšie. Ich krásu i úžitok budeme objavovať spolu s Blaženou Bóoczovou.

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S výskumníčkou Ivetou Čičovou z Génovej banky v Piešťanoch hovoríme v aktuálnom seriáli o pestovaní liečivých bylín. Včera sme sa venovali levanduli, dnes Blaženu Bóoczovú zaujala iná rastlinka.

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V pondelok sme náš aktuálny seriál o liečivých rastlinách ladili do fialova, utorok do biela  a dnes začneme žltou. Blažena Bóoczová sa rozprávala s vedkyňou Ivetou Čičovou stojac po pás v záhone rozkvitnutých voňavých byliniek pri Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch.

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme v aktuálnom seriáli o liečivých rastlinách. Tento malý zázrak prírody si už našiel uplatnenie v kozmetike, ale aj v kuchyni pri výrobe osviežujúcich letných drinkov, liečivých čajov alebo tiež ako prísada do jedál. Blažena Bóoczová sa dnes Ivety Čičovej z Génovej banky v Piešťanoch spýtala napríklad na rascu.

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liečivé rastliny ľudia zbierajú najmä v tieto dni. Preto o nich hovoríme aj v aktuálnom seriáli. A keďže práve dnes (24. 6.) je Jána, Blažena Bóoczová sa vedkyne Ivety Čičovej z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch opýtala na bylinkovú mágiu svätojánskej noci.

Pestovanie a spracovanie liečivých rastlín - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


DSC_0009.JPG

DSC_0048.JPG

Záhon liečivých bylín v areáli Výskumného ústavu rastlinnej výroby NPPC v Piešťanoch.

Foto: Iveta Čičová

Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: Iveta Čičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame