Naši a svetoví: Mária Lukáčová- Medviďová, vysokoškolská profesorka matematiky

Naši a svetoví: Mária Lukáčová- Medviďová, vysokoškolská profesorka matematiky

Na stretnutie v známom tatranskom hoteli prišla  s rozpustenými vlasmi , elegantne oblečená , v štýlových farebných  lodičkách, ktoré  si každý musí všimnúť. A hneď začala organizovať tiché miesto na stretnutie. Profesorka matematiky na univerzite v nemeckom Mainzi, autorka a spoluautorka mnohých svetovo uznávaných projektov Mária Lukáčová- Medviďová si prišla aj s rodinou oddýchnuť na Slovensko . A to využila Ľubica Hargašová: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sympatická Košičanka Mária Lukáčová – Medviďová,  profesorka na univerzite v  Mainzi spolupracuje nielen s nemeckými odborníkmi. Napríklad  spoločne s riaditeľom výpočtového laboratória  na univerzite Oxforde,  vypracovali novú numerickú metódu  na riešenie rovníc prúdenia  a tak „vylepšili“ evolučnú Galerkinovu metódu. V súčasnosti  ich rovnicu využívajú pracoviská na celom svete. Obrovský úspech. Ale profesorka Lukáčová- Medviďová sa nerada chváli, skôr hovorí o bežných veciach. Aj to zistila pri osobnom stretnutí Ľubica Hargašová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes  využíva profesorka Mária Lukáčová- Medviďova  svoje úžasné matematické kombinácie v medicíne, fyzike,  či  v meteorológii. V budúcnosti možno v aj  hudbe. Je  to mimoriadne kreatívna dáma. A čo je pozoruhodné, svoje schopnosti by rada využila aj doma. Dobrý nápad.

Autorka: Ľubica Hargašová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame