Ochrana pôdy

Ochrana pôdy

Les nám ponúka veľa benefitov – môžeme sa v ňom rekreovať, zadržiava uhlík, dáva kyslík a v neposlednom rade nám poskytuje drevo. Dnes – keď žijeme EKO a BIO, nechceme plasty a čo ich môže nahradiť? Áno, je to práve drevo. Aj preto prinášame seriál o lese a tento týždeň budeme hovoriť o funkcii lesa, ktorú si niekedy neuvedomujeme, a tou je ochrana pôdy. Slovo má Marcel Hanáček.

Ochrana pôdy - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou z dôležitých funkcií lesa je ochrana pôdy pred eróziou. Najčastejšie ju spôsobujú voda a vietor a kde nie je pôda, tam nič nerastie. Chybou človeka vznikli v minulosti takéto plochy aj na mape Slovenska - napríklad Podlavické výmole pri Banskej Bystrici. Pokračuje Marcel Hanáček.

Ochrana pôdy - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tí, ktorí jazdia autom po obchvate okolo Banskej Bystrice si možno všimli odbočku na Podlavice. Nachádzajú sa tam Podlavické výmole. Je to časť krajiny, ktorú naši predkovia odlesnili a keď zmizol les, začala sa postupne tratiť aj pôda. Trvalo veľmi dlho, kým sa územie podarilo opäť zalesniť. Viac už Marcel Hanáček.

Ochrana pôdy - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v našom seriáli o lese hovoríme o ochrane pôdy pred vodnou a veternou eróziou. Podlavické výmole pri Banskej Bystrici sú príkladom toho, ako kvalitne vysadený a dobre manažovaný les dokáže ochrániť pôdu pred vodnou eróziou. Dnes si povieme, ako môže les ochrániť pôdu pred vetrom. Marcel Hanáček nás zavedie na pieskové duny - máme ich totiž aj u nás...

Ochrana pôdy - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chodievate na huby alebo prechádzky do lesov na Záhorí, možno ste si všimli, že stačí odhrnúť vrstvy uhličia a machu a pod nimi je piesok. Prípadne - ak cestujete autom po diaľnici z Bratislavy na Malacky, nemôžete prehliadnuť, že lesy sú popri ceste vysadené s geometrickou presnosťou. Aj to má svoj význam. Do lokality viatych pieskov na Záhorí nás zavedie Marcel Hanáček a povie, akú úlohu má les pri ochrane pôdy pred veternou eróziou.

Ochrana pôdy - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Marcel Hanáček; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame