Rastislav Telgársky

Rastislav Telgársky

Hosť rubriky matematik, vedec a pedagóg, ktorý pracoval v USA a pre aj pre americký Boeing...

Profesor Rastislav Telgársky, je najstarší syn spisovateľa, bibliografa a redaktora Jozefa Telgáarskeho. Študoval matematiku na Slovensku i v Poľsku, pracoval v Matematickom ústave Slovenskej akadémie vied v Bratislave, ale so svojou teóriou hier zožal najväčší úspech v Poľsku, kam sa vybral za svojou životnou láskou. Tvrdí, že to boli jeho najkrajšie pedagogické roky, aj napriek tomu, že v Spojených štátoch amerických má patent a stále sa venuje matematike. Raz do roka chodí na Slovensko za svojou mamou a kolegami. Pred niekoľkými dňami sa stretol aj s Ľubicou Hargašovou.

Rastislav Telgársky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavý muž, ktorý sa pochváli len keď ho k tomu doslova prinútite. Aj keď ho prepustili zo spoločnosti, ktorá matematikovi, ako je on, dávala množstvo príležitostí, našiel si opäť nový zmysel života. Porozprával o tom Ľubici Hargašovej:

Rastislav Telgársky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keby Nové Mexiko nebolo tak ďaleko od Bratislavy, profesor Rastislav Telgarsky by bol iste vynikajúcou posilou pre Matematický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave, kde začínal. Alebo niekde, ako hosťujúci pedagóg- síl a nápadov má ešte veľmi veľa. Najradšej by ich však realizoval doma na Slovensku. Po spoločnom stretnutí si to uvedomila aj Ľubica Hargašová.

Ľubica Hargašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame