Z československej rozhlasovej histórie

Z československej rozhlasovej histórie

Slovenská republika má 25 rokov. Jedným z mediálnych symbolov niekdajšej federácie boli Československý rozhlas a Československá televízia. Celý tento týždeň si vďaka archívom i osobným spomienkam pripomenieme bývalú spoločnú mediálnu minulosť.  Začíname u rozhlasových kolegov v Prahe, na adrese Vinohradská 12. Už od začiatkov rozhlasového vysielania na našom území sa okrem českého slova ozývala z rádioprijímačov aj slovenčina.  Ľubošovi Kasalovi to povedala archivárka Českého rozhlasu Eva Ješutová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň v Rádiu Slovensko otvárame zvukové archívy, aby sme si pripomenuli, že pred 25timi rokmi sa poslucháčom prihováral federálny - Československý rozhlas. Keď v rokoch 1991 – 92 politici rokovali o budúcnosti podoby spoločného štátu Čechov a Slovákov, rozprávali sa aj o podobe federálnych mediálnych domov. Otázkou bolo, či zachovať spoločný Československý rozhlas alebo či  federálne rozhlasové vysielanie paritne zabezpečia národné rozhlasy český a slovenský. Ľuboš Kasala pripomína vyjadrenie vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Magazín pre motoristov POZOR, ZÁKRUTA! začal vysielať bratislavský rozhlas 14. apríla 1962. Relácia si získavala čoraz viac fanúšikov a pribúdali jej aj minúty – stal sa z nej hodinový zvukový denník.  Ľuboš Kasala si spomína na zahlásenie z rádia, ktoré najskôr ohlásilo čas 13 hodín 5 minút a potom sa spustila táto známa zvučka.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hodinovku pre motoristov v súčasnosti vysielame v Rádiu Regina raz týždenne v piatok popoludní. Ale podľa projektu generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka by sa „Pozor, zákruta!“ mala vrátiť do Rádia Slovensko zrejme už na jar tohto roka. Zajtra si v tomto čase pripomenieme vysielanie federálnej Československej televízie.

Autor: Ľuboš Kasala; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame