Najkrajšie cyklotrasy Slovenska

Najkrajšie cyklotrasy Slovenska

Leto a bicykel - to je dobrá kombinácia. Rádio Slovensko vám predstavuje najkrajšie cyklotrasy Slovenska. Nasadnite a jazdite s nami. Počas letných prázdnin spoločne absolvujeme 10 cyklotrás a ak budete pozorne počúvať, možno práve vy vyhráte jeden z 10 skvelých bicyklov a jednu z kníh o najkrajších cyklotrasách Slovenska. Pri ich výbere nám pomáhal geograf a vydavateľ cykloturistických kníh o najkrajších cyklotrasách Slovenska Daniel Kollár.

Pridajte sa k nám a nasadnite v lete na bicykel. Každý piatok od 1. júla do 4. septembra je tu leto v znamení bicyklov v Rádiu Slovensko.

Otázka 4.9.: Vo Vychylovke sa nachádza Múzeum kysuckej dediny a unikátna úvraťová železnička. Viete, súčasťou ktorej obce je Vychylovka? Svoje odpovede môžete posielať mailom na adresu: cyklotrasa@rtvs.sk alebo SMS-kou v tvare cyklotrasa medzera správna odpoveď a kontaktné údaje na číslo 7773.

Ako sa vyhnúť bolesti zadných partií - inak povedané - aj vás bolí zadok? Soňa Weissová zisťovala v cyklistickej poradni, čo nám jazdu pomôže spríjemniť.

Na Veľkú Javorinu, najvyšší vrch Bielych Karpát v Trenčianskom kraji, môžete bicyklom vyjsť z viacerých strán. Mária Galliková a cyklosprievodca Daniel Kollár si však pre vás pripravili jeden z najkrajších okruhov - zo Starej Turej ponad Topoleckú až na hrebeň Veľkej Javoriny! 

Veľká Javorina - 1. časť

Veľká Javorina - 2. časť

Veľká Javorina - 3. časť

V siedmej cyklistickej poradni sa od Sone Weissovej dozviete, čo by sme si mali pribaliť do batoha, aby sme v prípade straty energie čo najrýchlejšie odstránili tento úbytok. 

Na približne 45 km dlhej cyklotrase Považským Inovcom môžete vidieť päť slovenských hradov ako na dlani.

Považský Inovec - 1. časť

Považský Inovec - 2. časť

Považský Inovec - 3. časť

Pre mnohých cyklistov je rýchly zjazd dolu kopcom vytúženou odmenou. V šiestej časti cyklistickej poradne Soňa Weissová informuje o nástrahách rýchleho zjazdu.

Na dvoch kolesách sa s redaktorkou Máriou Gallikovou vydáme do Polonín! Na trase cez najodľahlejší kút Zemplína s nádhernými scenériami neobídeme drevené chrámy na návršiach, vodnú nádrž Starina ani Astronomické observatórium na Kolonickom sedle.

Poloniny - 1. časť

Poloniny - 2. časť

Poloniny - 3. časť

Počas cyklotúr sa nejeden raz potrebujeme presunúť aj vlakom. Na čo by ste mali myslieť ešte predtým, než nastúpite spolu s bicyklom do vlaku, vám v piatej cyklistickej poradni poradí redaktorka Soňa Weissová.

Vinice a vínne pivnice – vydajte sa spolu s redaktorkou Soňou Weissovou na cyklotrasu a objavte romantické zákutia vinohradníckej oblasti Tokaj. Trasa sa začína v obci Čerhov, pokračuje cez vinohrady do obce Veľká Tŕňa, kde navštívime vzácne pivnice zo 16. storočia, a spoznáme aj obce Malá Tŕňa, Bara, Viničky a Borša.

Vinohradníckou oblasťou Tokaj – 1. časť

Vinohradníckou oblasťou Tokaj – 2. časť 

Vinohradníckou oblasťou Tokaj – 3. časť

Mokrí ako myš aj lepkaví od potu... Soňa Weissová poradí v cyklistickej poradni, ako sa počas horúcich dní správne obliecť na bicykel.

Vysoké skalné steny, tiesňavy, krásne scenérie z dolín, ale i planín - aj na bicykli môžete spoznávať Slovenský kras, rozlohou ide o najväčšiu krasovú oblasť v strednej Európe. Na približne 42-kilometrovú trasu, ktorá sa končí v historickom Krásnohorskom Podhradí, vás pozýva redaktorka Mária Galliková.

Slovenský kras - 1. časť

Slovenský kras - 2. časť

Slovenský kras - 3. časť

Viete, ako si správne vyčistiť bicykel? Soňa Weissová vám v našej štvrtej časti cyklistickej poradne prezradí ten správny návod.

Veľká Fatra – Krížna, to je naša štvrtá cyklotrasa. Slovensko ako na dlani a náročné stúpanie na našu cyklistickú K2. Prežite s nami neľahkú, ale nádhernú cyklotúru na tretí najvyšší vrchol Veľkej Fatry – na Krížnu. Časť trasy je historická, vozila sa po nej meď do Krakova a k Baltskému moru. Trasa vedie okolo najdlhšieho železničného tunela na Slovensku, po stredovekom moste, ale aj po zakvitnutých lúkach. Povieme vám o jaskyni, kde praľudia uctievali medvede, a aj legendu o kráľovi, ktorý v týchto miestach oddychoval spolu s pastiermi dobytka...

Veľkou Fatrou - 1. časť

Veľkou Fatrou - 2. časť

Veľkou Fatrou - 3. časť

Vedeli ste, že reťaz treba pravidelne vymieňať a nemali by sme ju olejovať zvonka? V štvrtej časti cyklistickej poradne vám Soňa Weissová prezradí niekoľko zásad starostlivosti o reťaz.

Naša tretia cyklotrasa viedla krajinou ospievanou aj Sládkovičom „Mať starú, vysokých stínov“ – Poľanou. Na bicykli po asfaltke aj po lesnom teréne prešla Janka Grajciarová približne 60 kilometrov a dostala nás až do výšky vyše 2000 metrov. Vypočujte si, čo videla a prežila. 

Pod Poľanou - 1. časť

Pod Poľanou - 2. časť

Pod Poľanou - 3. časť

V tretej časti našej cyklistickej poradne vám Soňa Weissová poradí, ako zdolať na bicykli kopec.

Našou druhou trasou v rámci našej letnej cyklotúry bol okruh Malými Karpatmi. Trasa Červený Kameň – Zochova Chata  – Hubalová – Vývrat – Rohožník – Sološnica – Sklený vrch – Sklená Huta – Rybáreň – Doľany – Častá – Červený Kameň. Celková dĺžka okruhu je približne 50 km. Na túto cestu vás zobrala redaktorka Soňa Weissová:

Okruh Malými Karpatmi - 1. časť

Okruh Malými Karpatmi - 2. časť

Okruh Malými Karpatmi - 3. časť

Druhá časť našej cyklistickej poradne prináša podrobnosti o preprave bicyklov autom.

Vypočujte si aj našu prvú cyklotrasu Nivou Moravy. Redaktorka Mária Galliková absolvovala približne 70-kilometrový slovensko-rakúsky cyklistický okruh popri rieke Morave.

Cyklotrasa Nivou Moravy – 1. časť

Cyklotrasa Nivou Moravy – 2. časť

Cyklotrasa Nivou Moravy - 3. časť

Viete, ako sa o bicykel starať počas sezóny, či ako ho pripraviť na cyklotúru? Vypočujte si prvú časť našej cyklistickej poradne.


foto: Shutterstock - wavebreakmedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame