O lanovkách

O lanovkách

Rýchlo a bezpečne nasadnúť, urobiť si pohodlie, nevykláňať sa a užívať si krásny výhľad. Nohy visia vo vzduchu a dopravný prostriedok visí na lane. Tam, kde sa nedá dostať autom, vlakom či autobusom, to ľahko zvládnete lanovkou. Tento spôsob dopravy ocenia najmä lyžiari a turisti. Nielen pre nich je tu náš príbeh o dejinách lanovkovej dopravy...Ako zistil Lukáš Mano, u nás sa všetko začalo v Starom Smokovci: 

1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lomnický štít nie je iba najvyšším obývaným miestom na Slovensku, ale aj najvyššou stanicou lanovky. Ide teda naozaj o konečnú - ďalej sa po železnom lane už nedostanete. Srdce tejto lanovky sa však nachádza o niečo nižšie - v stanici Encián v Skalnatej doline. Tú si so svojím sprievodcom, Jurajom Husovským, obzrel Lukáš Mano.

2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sa stavia lanovková dráha? Ako pri každej stavbe, aj tu potrebujete množstvo povolení. A často sa zdvihne aj vlna nedôvery a kritiky, pretože lanovky sa väčšinou budujú v našich národných parkoch. Keď však napokon dostanete zelenú, potrebujete najmä betón, železo a robotníkov, ktorí nemajú strach z výšok.

3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lanovková doprava patrí podľa štatistík k najbezpečnejším na svete. Ani jej sa však nehody nevyhli. Keďže sa lanovky budujú v extrémnych podmienkach a nedostupných terénoch, za ich zlyhaním je často príroda. Niekedy však vypovie službu technika alebo situáciu podcenia samotní pasažieri. Ako budete počuť, lanovka veľmi zle znáša aj silný vietor:

4.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci sa lanovky budujú predovšetkým v horských strediskách a využívajú ich najmä lyžiari, niekde už z lanovkovej dopravy vytvorili alternatívnu mestskú  hromadnú dopravu. Kúpite si na ňu lístok rovnako ako na električku alebo autobus a vystúpite na svojej zastávke.

5.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Ilustr.foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame