Príbeh zimných medailí

Príbeh zimných medailí

Už v piatok sa v Pjongčangu začnú 23-tie zimné olympijské hry. Pre samostatné Slovensko to bude siedma účasť - premiéru mali naši športovci v roku 1994 v nórskom Lillehammeri. Kým na letných hrách získali Slováci 28 medailí, tak na zimných iba päť - a práve im sa budeme venovať v našom príbehu. V úvodnej časti sa ale vrátime do vzdialenejšej histórie - do éry Československa, pretože aj vtedy boli slovenskí športovci na olympiáde úspešní. Slovo má Svetlana Barátová:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Slovensko čaká siedma zimná olympiáda. Naša krajina mala premiéru pod piatimi kruhmi v roku 1994. V nórskom Lillehameri najviac zaujali hokejisti. Mužstvo okolo skúseného Petra Šťastného  absolvovalo prvý turnaj medzi svetovou elitou a Slováci naznačili, že v ďalších rokoch budú patriť k najlepším. Tím vedený trénerom Júliusom Šuplerom pobláznil krajinu a takmer získal medailu. Ich cestu na olympijskom turnaji priblíži Svetlana Barátová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Strelec Jozef Gonci sa v roku 1996 v Atlante postaral o historicky prvú olympijskú medailu pre samostatné Slovensko. Bola bronzová, následne Michal Martikán pridal zlato a Slavomír Kňazovický striebro. Kým v lete boli naši športovci úspešní, na zimnej olympiáde čakali na prvý kov dvanásť rokov. Kedy sa skončilo čakanie na medailu povie Svetlana Barátová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V úvodnej časti nášho medailového príbehu sme hovorili o Ondrejovi Nepelovi, ktorý sa stal prvým slovenským športovcom v histórii so zlatom zo zimnej olympiády. 38 rokov trvalo, kým sa tento okamih zopakoval. Podarilo sa to biatlonistke Anastasii Kuzminovej - jej medailové chvíle pripomína Svetlana Barátová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posledné minúty zostávajú do začiatku športovej udalosti tohto roka - v Pjongčangu slávnostne otvoria zimné olympijské hry. V našej výprave je 56 športovcov.  Sú medzi nimi medailové nádeje, ale aj mladé talenty, ktoré môžu úspechy dosiahnuť v najbližších rokoch. O očakávaniach Slovákov v Južnej Kórei je posledná časť nášho príbehu so Svetlanou Barátovou.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Svetlana Barátová; Ilustr.foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame