Ničivý turizmus

Ničivý turizmus

Množstvá turistov, ktoré každoročne prúdia do svetovo najznámejších a najkrajších miest, ničia mnohé pamiatky - aj tie zapísané v UNESCO. A práve o tom budeme  hovoriť po celý týždeň v našom príbehu. Svetový cestovný ruch často nie je dostatočne regulovaný a negatívne vplýva nielen na pamiatky, ale aj na život miestnych komunít. Cestu za najnavštevovanejšími miestami Ázie a Austrálie začal Lukáš Mano na Veľkom čínskom múre. 

Ničivý turizmus - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Turizmus - veľká záľuba moderného veku. Na jednej strane je cestovanie pre náš rozhľad a spoznávanie veľmi prospešné. Ale má aj svoju tienistú stránku. Davy ľudí často ničia spôsob života, kultúru, pamiatky i prírodné úkazy, ktoré pretrvali veky. Lukáš Mano sa v tejto časti nášho príbehu pozrel do Južnej Ameriky a Afriky. 

Ničivý turizmus - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Snom nejedného človeka je aspoň raz sa pozrieť do Spojených štátov amerických, na vlastné oči vidieť metropoly z filmov, či dych berúce národné parky. Húfy turistov však ani týmto lokalitám neprospievajú. Tento týždeň hovoríme o ničivom vplyve masového turizmu - slovo má Lukáš Mano.

Ničivý turizmus - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Turisti, choďte preč! Ničíte naše mesto.“ Plagáty s takýmto nápisom sa objavujú v uliciach jedného z najnavštevovanejších miest na svete, v Benátkach. Taliani sú už takí zúfalí, že na protest  poskákali do mora a bránili výletným lodiam vplávať do prístavu. Márne. Cestovatelia z celého sveta sa sem hrnú prúdom - Benátčania postupne mesto opúšťajú. Ako zistil Lukáš Mano, nielen táto európska metropola trpí nadmerným turistickým ruchom.

Ničivý turizmus - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o tom, ako hromadný turizmus ohrozuje pamiatky, vzácne miesta, či tradície a prešli sme už celý svet - dnes zostaneme na Slovensku. Aj u nás máme miesta, ktoré trpia pod náporom nielen domácich, ale aj zahraničných turistov. Medzi najnavštevovanejšie destinácie patrí Bratislava a naše najkrajšie národné parky. Našťastie, situácia ešte nie je taká vážna ako inde vo svete a turisti sú všade viac vítaní ako nechcení. Viac už Lukáš Mano.

Ničivý turizmus - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Či už sme teda turistom doma, či za hranicami - ku krajine, pamiatkam, a regionálnym zvykom by sme mali pristupovať s rešpektom, pretože sa môže stať že o pár desiatok rokov už nebude čo obdivovať.


Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame