Ľubľana - zelené hlavné mesto

Ľubľana - zelené hlavné mesto

Pred vyše desiatimi rokmi sa hlavné mesto Slovinska borilo s problémami. Tisíce ľudí sa odsťahovali, centrum bolo mŕtve a plné áut. No dnes má Ľubľana na konte titul Európske zelené hlavné mesto. Jeho vedenie má napríklad guráž vytláčať z mesta autá. Podmienky tam pri tom majú podobné ako u nás. Ako sa im podarilo stať sa lídrami v udržateľnosti zisťovala Pavla Lényiová.  

Ľubľana - zelené hlavné mesto - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubľana sa hrdí titulom Európske zelené hlavné mesto - aj vďaka zásadnej rekonštrukcii centra. Kedysi bolo plné áut, dnes je opak pravdou. Smolu majú aj rezidenti. Mesto im ako kompenzáciu postavilo podzemnú garáž a vyhradilo pár ulíc na parkovanie. Zaviedlo tiež taxislužbu - zadarmo pre všetkých. Ide o elektromobily – niečo ako golfové autíčka a premávajú len v pešej zóne. Pavla Lényiová nastúpila do jedného k šoférovi Andrejovi Šinkovcovi:

Ľubľana - zelené hlavné mesto - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Donedávna to bola rušná štvorprúdovka, hlavný ťah cez centrum. Dnes tam majú autá vstup zakázaný. Časť Slovinskej cesty v Ľubľane pred tromi rokmi zmenili na bulvár pre chodcov, cyklistov a pomaly jazdiace autobusy. Ako to, že po zavretí frekventovanej ulice neskolabovala doprava v meste zisťovala priamo v Slovinsku Pavla Lényiová:

Ľubľana - zelené hlavné mesto - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa na Slovinskú cestu v Ľubľane. Tretinu kedysi rušnej štvorprúdovky uzavreli a pred tromi rokmi tam vznikol priestor pre peších, cyklistov a autobusy. Cez ďalšiu tretinu autá jazdia, ale zrekonštruovali ju, aby bola priateľskejšia k chodcom a cyklistom a v podobnom duchu prerábajú teraz aj zvyšok. Nebolo ľahké presvedčiť pamiatkarov, že v čase klimatických zmien sem patria aj stromy, hoci predtým tu nerástli. Podarilo sa a ako zistila Pavla Lényiová, sadia ich tam poctivo.

Ľubľana - zelené hlavné mesto - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu sledujeme, ako sa Ľubľana za posledných desať rokov stala udržateľným mestom, jednoduchšie povedané, príjemným miestom pre život pri dodržaní eko-štandardov. Momentálne tam separujú odpad najlepšie zo všetkých hlavných miest v EÚ. Ako to dokázali? A čo presne v praxi znamená záväzok samosprávy, že sa stane do roku 2025 bezodpadovým mestom? Zaujímala sa o to Pavla Lényiová a začala na blšom trhu. Prevádzkuje ho neziskovka s podporou mestskej odpadovej spoločnosti - tá poskytla priestory.

Ľubľana - zelené hlavné mesto - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Pavla Léniyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame