Teach for Slovakia

Teach for Slovakia

Učia a nie sú to učitelia. Tento týždeň budeme s Lenkou Dzobovou hovoriť o ľuďoch z programu Teach for Slovakia. Zanechali pôvodnú prácu či predstavy o živote, prešli tréningami a na dva roky išli učiť do škôl, kde to s deťmi z vylúčených komunít naozaj nie je ľahké...Poďte spolu s nami na návštevu do základnej školy v Chminianskych Jakubovanoch a rovno do riaditeľne: 

Teach for Slovakia - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do základnej školy v Chminianskych Jakubovanoch pri Prešove chodia deti z marginalizovanej rómskej komunity. A učia ich nielen bežní učitelia, ale na dva roky si to vyskúšali aj štyria účastníci programu Teach for Slovakia, o ktorých hovoríme tento týždeň s Lenkou Dzobovou. Jednou z nich je Paulína Masaryková, ktorá na východ Slovenska prišla zo sféry biznisu. A svojim kolegom - učiteľom, vystrúhala poklonu hneď v úvode:

Teach for Slovakia - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vymenili dobre platené miesto v kancelárii za terénnu prácu v školách. Učia deti z rómskych osád a sami sa učia niečo o živote. S Lenkou Dzobovou hovoríme o mladých ľuďoch z programu Teach for Slovakia. Jedným z nich je aj mladý muž, ktorý študoval v Škótsku a teraz učí v Chminianskych Jakubovanoch:

Teach for Slovakia - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Účastníci programu Teach for Slovakia pôsobia na našich školách už 5 rokov. Sú to mladí ľudia rôznych profesií, ktorí prešli školeniami a na dva roky si vyskúšali prácu učiteľov. Takýchto kolegov majú aj na základnej škole v obci Veľké Leváre na Záhorí. Nahrávala Lenka Dzobová:

Teach for Slovakia - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú to často absolventi prestížnych škôl, dobre platení zamestnanci firiem - napriek tomu sa rozhodnú prerušiť svoju kariéru a ísť učiť dva roky do škôl, kde sú väčšinou deti zo sociálne vylúčených komunít. Aj Rebecca Murray absolvovala program Teach for Slovakia a začala učiť na škole vo Veľkých Levároch. Dva roky jej však nestačili, čas za katedrou si podstatne predĺžila. Lenka Dzobová ju našla na hodine angličtiny:

Teach for Slovakia - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Dzobová, Foto: Teach for Slovakia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame