Súťaž horských nosičov v Tatrách

Súťaž horských nosičov v Tatrách

Skáče po skalách ako kamzík a váži ako medveď... Čo je to? Ak neviete, ešte jedna pomôcka - je to slovenský unikát, naše kultúrne dedičstvo zapísané v zozname. Vysokohorskí nosiči. Vyskytujú sa v Tatrách, kde za nimi vyrazila Klára Grausová a prišla hneď na najlepšie: 

Súťaž horských nosičov v Tatrách - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý deň kráčať po horských chodníčkoch, niesť ťažký náklad a vnímať len vlastný dych a prírodu okolo seba - aj takto môže vyzerať práca snov. Nosiči, zvaní aj šerpovia, si svoj sen plnia. Ako sa im to podarilo? O tom je dnešný príbeh s Klárou Grausovou.

Súťaž horských nosičov v Tatrách - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naši nosiči, alebo aj šerpovia, zásobujú vysokohorské chaty - no tým sa ich práca nekončí. Ako vyzerá pracovný harmonogram tatranského nosiča a ktorý náklad im dal zabrať - sa dozviete v dnešnom príbehu s Klárou Grausovou.

Súťaž horských nosičov v Tatrách - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koľko kíl nesiete? Kam idete? Môžeme sa s vami odfotiť? Aj takéto otázky okoloidúcich turistov patria k práci horských nosičov. Dnešný príbeh s Klárou Grausovou je o úsmevných, prekvapivých aj nebezpečných stretnutiach šerpov v slovenských horách, či už s ľuďmi, ale aj so zvieratami.

Súťaž horských nosičov v Tatrách - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské hory vychovali stovky nosičov. Náklad na vlastnom chrbte - to je pradávny a osvedčený spôsob dopravy a nielen tovaru. Viac už Klára Grausová v dnešnom Príbehu.

Súťaž horských nosičov v Tatrách - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka a foto: Klára Grausová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame